Betül Kanbolat’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 24, 2020

Betül Kanbolat’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1- Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklarıma anlattığım hikayeler resimli çocuk kitaplarına dönüştüğünde yüzlerindeki mutlu ifadeyi gördüm önce. Ardından kitaplarımı okullarda çocuklara okudum, memnun bakışlarını yakaladım ve çok yüreklendim. Çocuğun olduğu yerde hareket, neşe ve umut var. Bunları yitirmemek, çocukluğumu bütünüyle geçmişe teslim etmemek için yazıyorum. Enerjimi onların renkli dünyalarından alıyorum, kitaplar aracılığıyla birbirimizin ilham perileri olalım istiyorum. 

2-Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

80’ler dönemi çocuğuyum. Çocuk dergilerini, çocuk ansiklopedilerini karıştırmak, ilgimi çeken yazı ve resimleri biriktirmek en büyük zevklerim arasındaydı. Öykü, roman kategorisinde ilkokul çağımda okuduğum ilk kitap hangisiydi net hatırlayamıyorum açıkçası. Kapak resimleri ve sarı sayfalarıyla Gulliver’in Maceraları ve Pinokyo geliyor gözümün önüne. Sorularınızı cevapladıktan hemen sonra Ayşegül serisini hatırladım. Tabi ya dedim ve şimdi onları da cevaba ekliyorum:) Daha derin okuma lezzetini ise sevgili Hüseyin Eniştem’in bana 12 yaşımdayken hediye ettiği Bülbülü Öldürmek Kitabı ile yakaladığımı söyleyebilirim.

3-Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Hayranlık duyduğum, yaratıcılığına şapka çıkardığım pek çok yazar var. Kitap okurken keşke ben yazsaydım gibi bir düşünceye kapılmıyorum fakat iyi ki yazılmışlar, iyi ki okumuşum, şanslı bir okurum dediğim oluyor. İşte bu çok keyifli bir şey. 

4-Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtir misiniz?

Okuma alışkanlığı temelinin okul öncesi dönemde ebeveynlerin hakiki gayretiyle atılabileceğine inanıyorum. Etkileşimli okumanın sihri bir başka. Dolayısıyla resimli çocuk kitaplarını önemsiyorum ve içlerindeki samimiyeti keşfe çıkmayı seviyorum. Son okuduğum çocuk kitabı Karen Fung’un Hala Dost Muyuz? adlı kitabı. Yazar, eski bir Çin masalından esinlenmiş. Çin takvimindeki hayvanların seçim yarışını tatlı bir kurmacayla kedi-fare arasındaki ezeli kovalamacaya bağlamış. 

edebiyathaber.net (24 Haziran 2020)

Yorum yapın