Beşir, İstanbul’da yeni dostlar edindi

Şubat 8, 2017

Beşir, İstanbul’da yeni dostlar edindi

Guzin Ozturk 22015 Tudem Edebiyat Birincilik Ödüllü Kuş Olsam Evime Uçsam isimli kitabıyla, okurlarını, Beşir adında mülteci bir çocuğun gözünden, düşler ve umutlar eşliğinde duygu yüklü bir göç yolculuğuna çıkaran Güzin Öztürk, dünyaca ünlü karikatürist Hicabi Demirci ve origami ustası Nazan Tacer ile birlikte 3 Şubat Cuma günü SGDD – ASAM, Al-Farah İstanbul Çocuk ve Aile Destek Merkezi’nde Suriyeli mülteci çocuklarla bir araya geldi.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği himayesinde, İstanbul Zeyrek’te faaliyet gösteren Al-Farah İstanbul Çocuk ve Aile Destek Merkezi’nde düzenlenen buluşmaya yaşları 9-12 arasında değişen 50’ye yakın Suriyeli mülteci çocuk katılım gösterdi. Saat 14.00’te başlayan ve 17.30’a kadar devam eden etkinlik söyleşi, resim çalışması ve origami atölyesi olmak üzere üç ayrı oturum şeklinde gerçekleştirildi.
Kuş Olsam Evime Uçsam’da, savaşın gölgesinde yaşayan nice Beşir’lerin, Ahmet’lerin, Zehra’ların sesi olan Güzin Öztürk, bu etkinlikte yerinden, yurdundan edilmiş, yeni bir eve, yeni bir okula, yeni bir çevreye uyum sağlamaya çabalayan çocuklarla bir araya geldi.

Güzin Öztürk’ün çarpıcı hikâyesine gerçekçi çizimleriyle hayat veren ödüllü karikatür sanatçısı Hicabi Demirci ise etkinlikte çocuklarla birlikte barışın resmini çizdi. Her çocuğun kendinden bir iz bıraktığı ve barışı kendi çizgileriyle yorumladığı “Barış İstiyoruz!” isimli resim çalışmasında renkli dakikalar yaşandı.

Türkiye’de origami sanatının gelişimine büyük katkıları bulunan origami ustası Nazan Tacer, etkinliğe  katılan Workshop 2çocuklara renkli kağıtlardan turna kuşu katlamayı öğretti. Çocuklar, Tacer’in rehberliğinde katlama yaparken, barışa kanat çırpmaya hazırlanan turnaların da elçiliğini üstlendi.

Yayımlandığı günden bu yana edebiyat çevreleri ve basın tarafından ilgiyle karşılanan Kuş Olsam Evime Uçsam kitabının birleştirici gücüne inanan Tudem Yayın Grubu, bu etkinlik dizisi sayesinde Beşir’e yeni dostlar kazandırmayı ve Suriyeli mülteci çocuklarla kucaklaşmayı ümit ediyor. Başlangıcı İstanbul’daki merkezde yapılan etkinliğin Türkiye’nin diğer noktalarındaki Çocuk ve Aile Destek Merkezlerine de taşınması ve sürdürülmesi planlanıyor.

edebiyathaber.net (8 Şubat 2017)

Yorum yapın