“Bebeklerin Ahlaki Yaşamı: İyiliğin ve Kötülüğün Kökenleri” yayımlandı

Haziran 16, 2015

“Bebeklerin Ahlaki Yaşamı: İyiliğin ve Kötülüğün Kökenleri” yayımlandı

bebek-ön-kapakPaul Bloom’un “Bebeklerin Ahlaki Yaşamı: İyiliğin ve Kötülüğün Kökenleri” adlı kitabı, Ezgi Kardelen çevirisiyle Verita Kitap tarafından yayımlandı.

Ünlü seri katil TedBundy de bir zamanlar bebekti, şiddet karşıtlığıyla tanınan MahatmaGandhi de… Peki, bebeklerden sosyopatlar yaratan ‘karanlığın’ ya da empati ve merhamet duygularıyla dolu insanlar yaratan ‘aydınlığın’ kökenleri nerede aranmalı? İyiliği ve kötülüğü içimizde eşit biçimde mi barındırıyoruz? Paylaşımcılık, eşitlikçilik, fedakârlık gibi olumlu özelliklerimiz ve acımasızlık, saldırganlık, kıskançlık gibi olumsuz özelliklerimiz doğuştan mı gelir, sonradan mı edinilir? Onlara doğrudan zararı dokunmayan ‘yanlış davranışlar’, hem bebekleri hem de yetişkinleri neden bu denli öfkelendiriyor?

Yale Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olarak görev yapan Paul Bloom, Bebeklerin Ahlaki Yaşamı’nda bu sorulardan yola çıkarak ahlakın, ahlak algısının ve ahlaki dürtülerin evrimsel kökenlerine ışık tutmayı amaçlıyor.  Bloom bu kitabında, konu üzerine gerçekleştirilmiş şaşırtıcı deneylerden, araştırmalardan ve çalışmalardan yararlanıyor ve ortaya hayli ilgi çekici sonuçlar çıkıyor. Sonuçta hatırlamakta yarar var: “Bizler iki ayağı üzerine doğrulmuş maymunlarız, gökten inmiş melekler değil.”

Paul Bloom

Paul Bloom, Yale Üniversitesi’nde psikoloji profesörüdür. Hazzın Bilimi de dâhil olmak üzere, altı farklı kitabın yazarlığını ve editörlüğünü yapmıştır. Araştırmaları ve eğitmenliği sayesinde pek çok ödüle layık görülen Bloom’un makaleleri, The New York Times Magazine, Nature, New Yorker, Atlantic, Science, The Best AmericanScienceWritinggibi dergilerde yayımlanmıştır. Eşi ve iki oğluyla birlikte New Haven’da yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (16 Haziran 2015)

Yorum yapın