Batı cephesi bildiğiniz gibi

Mayıs 26, 2012

Batı cephesi bildiğiniz gibi

Everest Yayınları,  Alman edebiyatının önde gelen isimlerinden Erich Maria Remarque’ın eserlerini Burhan Arpad çevirisi ve özgün metinden yapılan düzeltilerle dünya klasikleri dizisi kapsamında yayımlamaya başladı.

Savaşın incittiği insanlara bir ses veren Remarque, bize hatırlattıklarıyla her zaman el üstünde tutulması gereken bir yazar. Savaşın dehşetini, beraberinde getirdiği yıkımı, insanoğlunu birbirine nasıl yabancılaştırdığını birinci ağızdan, çarpıcı bir şekilde dile getiren Remarque, savaşla ilgili bildiğimizi sandığımız gerçekleri sorgulamamızı sağlarken, edebiyatın ne kadar güçlü ve ölümsüz bir kaynak olabileceğini de bir kez daha kanıtlar.

Remarque kitaplığının ilk cildi olan Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, I. Dünya Savaşı’ndaki bir grup askerin hikâyesini on dokuz yaşındaki bir çocuğun gözlerinden anlatıyor. Yayımlandığı günden bu yana, devamı niteliğinde olan Dönüş Yolu’yla birlikte tüm dünyada büyük ilgi görmeye devam ediyor. Canlı çarpışma sahnelerinin yanı sıra savaşın abesliğinin ve askerlerin ıssızlığının vurgulandığı cephe arkası bölümleriyle de okuru içine hapseden roman, Yaşar Kemal’in sözleriyle “bugün de taptaze, bugün de her okuyucusu tarafından yeniden yeniden yaratılarak uyarıyor, direnme gücü veriyor.

20. yüzyıl dünya edebiyatının bu önemli yapıtı, şimdi Burhan Arpad’ın Remarque’ın hayatını ve edebi kişiliğini anlattığı girizgâhıyla raflardaki yerini alıyor.

Erich Maria Remarque

22 Haziran 1898’de Osnabrück’te doğdu. On sekiz yaşındayken askere alındı ve I. Dünya Savaşı’nda batı cephesine gönderildi. Aynı yıl 31 Temmuz’da ağır yaralanınca askeri bir hastaneye kaldırıldı ve savaşın sonuna kadar burada kaldı. Remarque savaş bitince öğretmenlik ve mezar taşçılığı gibi çeşitli işlerle uğraştı, 1927’de en çok tanınan romanı Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok‘u yazdı, ama kitap ancak 1929’da bir yayıncı bulabildi. Yayımlanır yayımlanmaz Almanya başta olmak üzere tüm dünyada büyük ses getiren roman 1930’da sinemaya uyarlandı. Remarque 1931’de Batı Cephesi‘nin devamı niteliğindeki Dönüş Yolu‘nu tamamladıktan sonra İsviçre’ye, yaklaşık on yıl sonra da Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Kitapları Naziler tarafından yakıldı ve kız kardeşi anti Nazi propagandası yapmaktan suçlu bulunarak idam edildi. Remarque bu süre zarfında İnsanları Seveceksin, Tedirgin Hayat ve Lizbon’da Gece gibi eserler verdi ve ABD vatandaşı oldu. 1957’de eşinden ayrıldıktan sonra ertesi yıl Paulette Goddard’la evlendi. 25 Eylül 1970’de öldü.

edebiyathaber.net (26 Mayıs 2012)

Yorum yapın