“Basti”, modern Pakistan edebiyatının kurucu yapıtı

Nisan 20, 2017

“Basti”, modern Pakistan edebiyatının kurucu yapıtı

bastiIntizar Husain‘in “Basti” adlı romanı, Müge Günay çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş Pakistan ve Güney Asya edebiyatının en önemli yazarlarından olan Intizar Husain, Basti’de Hindistan-Pakistan ayrılığının trajik sonuçlarına ışık tutuyor.

Basti, savaşların ve yasal sınırların ayıramadığı kültürel ortaklıkların; İslâm’la Hinduizm, kadınla erkek, muhafazakârlıkla yenilikçilik arasında mümkün olabilecek yeni bir sentezin ütopik mekânıdır. Basti’nin kahramanı Zakir’in mitik bir uyuma dayanan toplum hayali her defasında kulaklarında çınlayan sloganlarla, yanan şehirlerle, yerinden edilen ailelerin ve yok edilen kültürel geleneklerin hatırasıyla bölünürken Intizar Husain, başka bir Pakistan’ın mümkün olabileceğini hatırlatır. Kadim mitolojilerden semavi dinlere, siyasi ihtilaflardan bireysel hikâyelere Pakistan, Hindistan ve Yakındoğu’nun medeniyet hafızasını meydana getiren unsurları trajik ve çarpıcı bir anlatıda birleştiren Basti, modern Pakistan edebiyatının kurucu yapıtı.

“Basti, roman aracılığıyla hem geçmiş hem de gelecek hakkındaki görüşlerimizi değiştirmenin mümkün olduğunu gösteren bir yapıt.”

Frances Pritchett

“Intizar Husain bize modernitenin unutuşa terk ettiği bir kültürün tarihinden unutulmaz fragmanlar sunar.”

Aamir Mufti

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Intizar Husain

7 Aralık 1923’te Hindistan’ın Bülendşehr şehrine bağlı Dibai’de dünyaya geldi. Uttar Pradesh eyaletinde bulunan Meerut Üniversitesi’nde Urdu Edebiyatı öğrenimi gördü (1944), aynı alanda yüksek lisans yaptı (1946). 1947’de ölümüne kadar yaşayacağı Pakistan’ın Lahor şehrine yerleşti. Pakistan-Hindistan ayrılığının geniş bir coğrafyada tetiklediği kültürel dönüşümü anlatan başyapıtı Basti’nin (1979) yanı sıra en bilinen iki romanı Naya Gar (Yeni Ev, 2005) ve Agay Sumandar Hai’dir (Yolun Sonunda Deniz Var, 1994). Naya Gar’da İslâmcı diktatör General Ziya-ül Hak’ın on yıllık iktidarında Pakistan’ın bir portresini sunan Husain, Agay Sumandar Hai’de Karaçi’de modern zamanlarda giderek artan şiddetin sebebiyet verdiği bireysel yıkımları ele alır. Anı, şiir, kısa öykü ve roman türünde birçok ürün veren Intizar Husain’in Hindu, Budist ve İslâmi gelenekleri modernist anlatılar içinde harmanlayan yapıtları sadece Pakistan ve Güney Asya’da değil Batı’da da büyük bir ilgi ve takdirle okundu. Husain, 2007’de Pakistan’ın en prestijli ödülü olan sitara-i imtiyazı (imtiyaz yıldızı) alırken, 2013’te Uluslararası Man Booker Ödülü’ne aday gösterildi ve Eylül 2014’te Fransız Devleti tarafından sanat ve edebiyat nişanıyla ödüllendirildi. Saadet Hasan Mantu ile birlikte 20. yüzyıl Urdu edebiyatının en büyük yazarı olarak gösterilen Intizar Husain, 2 Şubat 2016’da Lahor’da vefat etti.

edebiyathaber.net (20 Nisan 2017)

Yorum yapın