Başka bir dünyaya yolculuk | Mehmet Özçataloğlu

Eylül 22, 2014

Başka bir dünyaya yolculuk | Mehmet Özçataloğlu

tmpimage_1408625068.0471_1Okullar açıldı. Çocuklarda ve çocuklarla birlikte anne-babalarda bir heyecan, bir telaş almış başını gidiyor. Ev-okul arası yollar karmakarışık olmuş eğitim ve sınav sisteminde daha bir taşlı olacak bu sene. Tünelin ucundaki ışık eskisi kadar parlak değil gibi.

Çocuk ve gençlik kitapları tanıtımı yapan internet sitesi “Bir Dolap Kitap”ın dolap kapaklarından Yıldıray Karakiya; “Okul demek otoriteyle tanışmak, onu benimsemek ve onun yönergelerine göre davranmak demek. Sustalı maymun gibi çocuk isteyen var mı aramızda?” diye soruyor ve ekliyor: “İyi o vakit, eğitim sisteminin içine sokabileceğiniz en etkili ve faydalı virüs çocuk kitaplarıdır. Elinizi korkak alıştırmayın.” (…) “Okul demek başarı kaygısı demek, başarı kaygısı demek tatminsizlik, huysuzluk, sevimsizlik, toplamda mutsuz bir yaşam demek. Oysa başka bir dünya mümkün ve o dünyayı en iyi anlatan da çocuk kitapları!”

Haksız da sayılmaz hani. Ev-okul ve dershane üçgeni içerisinde başka dünyaların gerçekliğinden kopartılıyor çocuklar. Bulabildikleri kısacık zaman aralıklarında sanal dünyalara seyahat ediyorlar. Fakat bilgisayarın düğmesine dokunup da ekran kararınca yine karmaşık eğitim sisteminin mutsuz eden kasveti üzerlerine çöküyor. Mutsuz çocuklar hayal de kurmuyorlar, umut da etmiyorlar. O halde başka dünyaların kapısını açacak olan çocuk/gençlik kitapları ile mutlaka tanışmalılar, okumalılar. İşte bu kitaplardan biri “Adamyutan Kanyonu’ndaki Hazine”.

Bilgisayarlar çökmüş, elektrik tükenmiş, doğal kaynaklar yok olmak üzere ve herkes yeni topraklar keşfetmek için birbiriyle yarışıyor. Bu sırada büyük kâşif Alexander West gizemli bir şekilde hayatını kaybedince, çocukları Zander, Kit ve MK yapayalnız kalıyorlar. Zekâ küpü Kit, tamir ustası MK ve cesur Zander, babalarından kalan yarım bir harita bulurlar. Fakat hükümetin ajanları da bu haritanın peşindedirler. Neden mi? Harita niçin yarım mı? Kulağıma gelen bu soruların yanıtını merak edenler kitabın içinde bulacaklar nedenleri. Genç kâşifler haritanın ve dünyanın gizemlerini bir bir açığa çıkarıyor.

Bu heyecan dolu serüveni okurken yeni yerler de keşfedecek okurlar. Kanyonların arasında, yaşanılan dünyadan bambaşka bir yer.

S.S. Taylor’ın yazdığı kitabı Katherine Roy resimlemiş, Ayşe Başçı dilimize kazandırmış. Kelime Yayınları ise başka dünyaların keşfine davetiyeyi gönderen yayınevi!

Ev-okul-dershane arasında sıkışan, boğulan çocuklar. Kit, MK ve Zander’e arkadaşlık edin, havanız değişsin. Yıllar sonra çıkacağınız umut yolculuklarında, yaşayacağınız serüvenlerde eksik haritalarınızı nasıl tamamlarsınız, bir bakın bakalım.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (22 Eylül 2014)

Yorum yapın