Babil Kitaplığı, İtalyan fütüristlerinin öncüllerinden Papini’nin fantastik öykülerinden bir seçkiyle devam ediyor

Haziran 13, 2016

Babil Kitaplığı, İtalyan fütüristlerinin öncüllerinden Papini’nin fantastik öykülerinden bir seçkiyle devam ediyor

kacan-aynaİtalyan fütürist Giovanni Papini’nin fantastik öykülerinden bir seçki olan “Kaçan AynaBorges’in hazırladığı Babil Kitaplığı’ndan, Şadan Karadeniz çevirisiyle Kırmızı Kedi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Bu kitaptaki öyküler, insanın melankoliye ve alacakaranlığa eğilimli olduğu bir çağın ürünleridir, ama günümüzde sanat onları değişik kılıklara bürüse de, melankoli ile alacakaranlık yitip gitmiş değildir.”

Jorge Luis Borges 

Borges’in hazırladığı Babil Kitaplığı, İtalyan fütüristlerinin öncüllerinden Giovanni Papini’nin fantastik öykülerinden bir seçki olan “Kaçan Ayna”yla devam ediyor.

Kitap; Havuzda İki Yansı, Saçma Sapan Bir Öykü, Zihinsel Bir Ölüm, Hasta Beyefendinin Son Ziyareti, Neysem O Olmak İstemiyorum Artık, Sen Kimsin?, Ruh Dilencisi, Başkasının Yerine Canına Kıymak, Kaçan Ayna ve Ödenmeyen Gün öykülerinden oluşuyor.

Kaçan Ayna için şöyle diyor Borges:

“Kişilerinin, sırasıyla canlandırdıkları kurmacaların dı­şında yaşamadıkları olgusunu öne sürerek eleştirebiliriz Papini’yi. Bu, yazarımızın onulmaz bir biçimde bir ozan olduğunu, kahramanlarının birçok değişik ad altında, onun kendi beninin yansımaları olduklarını söylemenin bir başka biçimidir.

Papini’nin hak etmediği bir biçimde unutulmuş oldu­ğundan kuşku duyuyorum. Bu kitaptaki öyküler, insanın melankoliye ve alacakaranlığa eğilimli olduğu bir çağın ürünleridir, ama günümüzde sanat onları değişik kılık­lara bürüse de, melankoli ile alacakaranlık yitip gitmiş değildir.”

edebiyathaber.net (13 Haziran 2016)

Yorum yapın