Aziz Nesin’in arşivi “Ömrüne Sığmayan Adam” sergisinde

Haziran 2, 2015

Aziz Nesin’in arşivi “Ömrüne Sığmayan Adam” sergisinde

49_AnkaradaVedia_Aydın, düşün insanı ve yazar Aziz Nesin’in yazılı ve görsel arşivi, doğumunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde “Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015” sergisiyle ilk kez paylaşıma açılıyor. Aziz Nesin’i edebiyatı, mizahı, hayat görüşü, politik duruşu ve geleceğe bıraktıkları açısından daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen sergi,  9 Haziran – 16 Temmuz tarihleri arasında Tophane’deki Tütün Deposu’nda ziyaretçilerle buluşacak. 

Nesin Vakfı tarafından organize edilen sergi, vakfın arşivlerini paylaşıma açarak günümüz Türkiye’sinde Aziz Nesin’i oluşturduğu ve yaşattığı değerlerle, objektif bir bakış açısıyla tanıtmayı amaçlıyor.

Sergide yazarın yüz binlerce dokümandan oluşan kişisel arşivinden bir seçki, elyazması notları, eşyaları, biriktirdikleri, aldığı ulusal ve uluslararası ödüller ve kitaplarının yanı sıra, yaşamı üzerine video röportajlar ve belgeseller de yer alıyor.

Yaşamını Viyana’da sürdüren küratör Işın Önol’un yapımcılığını üstlendiği serginin arşiv çalışmaları Aziz Nesin’in kişisel arşivi üzerinde çalışarak yeni kitaplar yayımlayan ve hemen hepsi eski yazıyla tutulmuş taslak ve notlarını latin harflerine aktaran Esin Pervane ve Salih Bora tarafından yürütüldü. İçeriği Ali Nesin ve Vakıf yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu başta olmak üzere Nesin Vakfı danışmanlığında sürdürüldü. Serginin tüm taşıyıcı ahşap üniteleri Berk Asal tarafından tasarlandı, inşası ve kurulumu ise Nesin Yapı’nın desteği ile Nesin Vakfı öğrencileri ve mezunları tarafından yürütülecek.

edebiyathaber.net (2 Haziran 2015)

Yorum yapın