Aytül Akal’a TET’ten ödül

Nisan 19, 2016

Aytül Akal’a TET’ten ödül

aytul-akalÇocuk kitapları yazarı Aytül Akal, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin TET 2015 İhracat Başarı Ödülleri Töreni’nde, Yurt Dışında En Çok Eseri Yayımlanan Yazar Ödülü’nü aldı.

Ülkemizin Kültürel Hizmetler; Görsel İşitsel Yayın, Telif ve Lisans Hizmetleri ihracatına katkıda bulunan Aytül Akal’ın ödülü, gerçekleştirilen törende TET Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve Birlik yöneticileri tarafından kendisine takdim edildi.

Kitapları İngilizce, Almanca, Bulgarca, Macarca, İspanyolca, Farsça, Arapça gibi çok farklı dillere çevrilen Aytül Akal, geçtiğimiz yıl yurt dışında kitapları en çok yayımlanan yazar oldu. T.C. Kültür Bakanlığı himayesindeki TEDA (Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek) Projesi kapsamında da değerlendirilen Aytül Akal kitapları, 2015 yılı içerisinde Almanya, Bulgaristan ve İran’da yayımlandı. Yazarın ödüle konu olan 16 önemli eserinin tamamı Türkçede Tudem Yayın Grubu bünyesindeki Uçanbalık Yayınları tarafından basılmıştı.

Aytül Akal, aldığı ödül ile ilgili olarak 1974’te Hayat Mecmuası ile başlayan yazın serüvenimin 42. yılında, hiç beklenmedik bir anda ve beklenmedik bir mecradan bir ödüle kavuşmuş olmanın heyecanını halen üzerimden atabilmiş değilim. Kültür Bakanlığı ya da Eğitim Bakanlığı’nın vereceği bir ödüle hazırlıklı olabilirdim; ama Ekonomi Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarca ödüllendirilmiş olmak gerçekten sürpriz oldu. dedi. Akal, yazarlığın çocukluk hayali olduğunu ve bunun gerçekleşmesi için azimle çalıştığını söyledi. Ödül töreninde yaptığı konuşma sırasında, yazarın ilk gençlik döneminde kaleme aldığı günlüğünden iki sayfa perdeye yansıtıldı. Akal’ın gelecekte meşhur bir yazar olmak istediğini, ileride Türkiye’yi yurt dışında temsil etmekten mutluluk duyacağını yazdığı bölümler konuklarla paylaşıldı. Akal yaptığı konuşmada “Bu noktaya gelene kadar çok üzüldüğüm, çok zorlandığım zamanlar da oldu; ama hayallerimden vazgeçmeyi asla düşünmedim” sözleriyle yazmanın kendisi için yaşama biçimi olduğunu ifade etti.

15 Nisan 2016 Cuma günü gerçekleştirilen Ödül Töreni’nde Aytül Akal’a Tudem Yayın Grubu yöneticileri, dostları ve ailesi eşlik etti. Tudem Yayın Gurubu Satış Müdür Yardımcısı Haldun ÖZ “Böylesine güzel ve anlamlı bir günde, bu ödülü alırken değerli yazarımızın yanında olmak istedik. Hangi dilde olursa olsun, içten anlatımı ve renkli hayal dünyasıyla Aytül Akal, çocukların kalbine dokunmayı başarıyor. İşte bu yüzden dünyanın her yerinde çevriliyor ve çocuklar tarafından zevkle okunuyor” dedi. ÖZ “Aytül Akal Türkçe edebiyatı yurt dışında temsil eden önemli ve büyük bir isim. Biz de yazarımızı bu ödülden dolayı içtenlikle tebrik ediyor, başarılarını gururla takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
edebiyathaber.net (19 Nisan 2016)

Yorum yapın