Aysu Erden yazılarıyla yakında Edebiyat Haber’de!

Kasım 27, 2012

Aysu Erden yazılarıyla yakında Edebiyat Haber’de!

Yazarların, yazı ve çeviriyle yakından ilgilenenlerin adını çok iyi bildiği Aysu Erden, Ocak 2013’ten itibaren her ay Edebiyat Haber’de yazacak.

Dilbilimci, edebiyat eleştirmeni ve çevirmen olan Prof. Dr. Aysu Erden halen Çankaya Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Doktora tezini “Azerice’nin Sözdizimi” üzerine yazan Aysu Erden’in, “Kısa Öykü ve Dilbilimsel Eleştiri (1998 ve 2000)”, “Balkan Writers in Action: A Cultural Interpretation of the Balkan Short Stories and Poems (2006)”, “Metin Kaçan Cervantes’in Yeğeni Metin Kaçan Üzerine Yazılar“, “Yazarın Çağına Tanıklığı“, “Çağdaş Türk Öykü ve Romanında Yaratıcılık“, “Yazınsal Yaratıcılıkta Temel İlke ve Kurallar“, “Türk Edebiyatında Kadın Yazarlar (Kötücüllük – Cinsellik – Erotizm)” Edebiyatın Uygunsuz Kahramanları (Yaşamın İçinden Karanlık Deneyimlerin Öyküleri ve İnsan Ruhunun Dehlizlerine Yolculuklar)” ve “Dünya Edebiyatının Efsaneleşen Kahramanları – Kara Anlatı” adlı kitapları bulunmaktadır. Çeviribilim, biçembilim, yazınsal eleştiri ve sözdizimi konularında çalışmaları ve çeşitli dergilerde yayınlanan çevirileri de vardır.

90’lı ve 2000’li yılların Türk öykücülüğü ile de ilgilenen Aysu Erden, Ankara’da, Edebiyatçılar Derneği tarafından, 1997 yılından günümüze kadar, kesintisiz olarak sürdürülmüş olan ve Türk Edebiyatına önemli katkılarda bulunan Ankara Öykü Günleri Projesi bünyesinde, 2002 yılında doğan “14 Şubat – Dünya Öykü Günü Projesi” ni, Uluslararası P.E.N. Yazarlar Örgütünün Çeviri ve Dil Hakları Komitesi’ nin edebiyata ve dünya dil mirasına yönelik olan amaçları doğrultusunda geliştirmiştir.

Daha sonra, söz konusu projeyi dünya yazarlarına tanıtmak, Uluslararası P.E.N.’e kabul ettirmek ve UNESCO’nun Kültür Takvimine aldırmak amacıyla, Makedonya (2002), Meksika (2003) ve Norveç’te (2004) yapılan Uluslararası P.E.N. Dünya Kongre’lerine, Türkiye PEN Merkezi Delegesi olarak katılmıştır.

Halen Edebiyatçılar Derneği Başkan Yardımcılığını sürdürmekte olan Aysu Erden, 2004-2006 yılları arasında, Türkiye PEN Merkezi Çeviri ve Dil Hakları Komitesi Başkanlığını, Türkiye PEN Merkezi Ankara Temsilciliğini yürütmüştür. Aysu Erden 2007 yılında Türkiye PEN Merkezi Dış Genel Sekreteri ve Çeviri ve Dil Hakları Komitesi Başkanı olmuştur. Yine 2007 yılında Amerikan Etütleri Derneği (TurkishAmerican Studies Association of Turkey-ASAT) Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir.

Aysu Erden, 14 Şubat Dünya Öykü Günü Projesi’nin UNESCO’nun Kültür Takvimine alınmasınısağlamak ve Türkiye PEN Merkezi’nin Uluslararası çok dilli Antoloji Projelerini tanıtmak üzere Uluslararası P.E.N.in, Çeviri ve Dil Hakları Komitesi tarafından her yıl Makedonya’nın Ohrid kentinde yapılmakta olanUluslararası P.E.N . Çeviri ve Dil Hakları Komitesi Konferansları’ na, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında, Türkiye PEN Merkezi Delegesi olarak, üç kez, katılmış, bildiri sunmuştur. Bu Konferanslarda, ayrıca, Türkiye PEN Merkezinin üyeleri tarafından önerilerek hazırlanmakta olan çok dilli Ortadoğu ve Balkanlar Öykü ve Şiir Antoloji Projelerini tanıtmıştır. 2004 yılından beri Uluslararası P.E.N. Çeviri ve Dil Hakları Komitesi yayın Kurulu üyesi (2005-2007) ve çevirmenidir.

edebiyathaber.net (27 Kasım 2012)

Yorum yapın