Ayşe Başcı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ocak 2, 2019

Ayşe Başcı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

İki temel nedeni var. Öncelikle çocukların, okudukları kitapları yetişkinlerden çok daha duru bir gözle yorumlayıp sorgulayabildiklerine inanıyorum. Bir metin üretirken amacımız derdimizi anlatabilmekse, bizi en iyi çocukların anlayabileceğini ve eleştirebileceğini düşünüyorum. İkinci olarak da çocukların bugününde ve geleceğinde bir iz bırakma ihtimalini çok seviyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Neredeyse 45 yaşında olduğumu ve okumayı 4 yaşında öğrendiğimi düşünürsek bu soruya çok sağlıklı bir cevap veremeyebilirim. Ama ilk aklıma gelen, Tay Yayınları imzalı Heidi çizgi romanları. Kaç kez okuduğumu hatırlamıyorum, en sonunda ciltleri darmadağın olmuştu.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

“Momo”, Michael Ende. Keşke ben yazsaydım ya da keşke ben çevirseydim dediğim bir kitap.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Bir süredir yetişkinlere yönelik bir kitap üzerinde çalıştığım için son dönemde çocuk kitabı okumadım maalesef. Sanırım en son Rose Impey’in “Llama Drama” kitabını İngilizcesinden okumuştum. Hayvanların ana karakter olduğu kitapları severek okuyorum. Hem hayvanların dünyasını çok ilginç buluyorum hem de insani özelliklerle harmanlanmış karakter kurgularını seviyorum.

edebiyathaber.net (2 Ocak 2019)

Yorum yapın