Ayla Çınaroğlu’na Dil Derneğinden anlamlı ödül

Şubat 14, 2019

Ayla Çınaroğlu’na Dil Derneğinden anlamlı ödül

Çocuk edebiyatının tanınan kalemlerinden Ayla Çınaroğlu’nun hep kitap’tan çıkan Ormana Güzelleme kitabı, Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü’nün sahibi oldu. Bu yıl “çocuk şiiri” dalında verilen ödül Çınaroğlu’na, 12 Şubat Salı akşamı Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen törende takdim edildi. Çınaroğlu, ödül töreninde Ormana Güzelleme kitabının telifini Dil Derneği’ne devrettiğini açıkladı.

Ayla Çınaroğlu’nun yazdığı, Mustafa Delioğlu’nun resimlediği Elmaya Güzelleme, Zeytine Güzelleme, İncire Güzelleme ve Ormana Güzelleme kitapları hep kitap logosuyla çocuk okurlara ulaşıyor.

Dizinin Ormana Güzelleme adlı kitabında Ayla Çınaroğlu’nun sözcük sözcük işlediği şiir-öyküsü; Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü’ne layık görüldü. 2019’da “çocuk şiiri” dalında verilen ödül, Dil Derneği’nin kurucu üyesi Dilci ve Eğitimci Beşir Göğüş’ün Dil Devrimi’ne, Türkçenin eğitim ve öğretimine verdiği emeği unutturmamak, kişiliğini ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla veriliyor. Göğüş Ailesi ve Dil Derneği tarafından düzenlenen Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü, dönüşümlü olarak Türkiye Türkçesiyle ilgili çalışmaya ya da bir edebiyat yapıtına (roman, öykü, masal ya da şiir kitabına) veriliyor.

Ödülü alırken yaptığı konuşmada “Yazdıklarımı bugün ötelenen, değeri bilinmeyen konular üzerine seçiyorum; örneğin orman, doğa, hayvanlar… Bazı değerleri özellikle çocuklarımıza anımsatmaya çalışıyorum. Aynı zamanda öğretmenlere de benimsetmeye çalışıyorum. Beşir Göğüş bizim için Türkçeyi ilk öğrendiğimiz kişidir, öğretmenimizdir. Aydınlık bir kişidir. Bugün onun adına verilen bu ödülü aldığım için çok mutluyum.” diyen Ayla Çınaroğlu, dernek için bir şeyler yapmak adına Ormana Güzelleme kitabının telifini Dil Derneği’ne devrettiğini açıkladı.

Bilgi için:

www.hepkitap.com.tr

facebook.com/hepkitapp

twitter.com/hep_kitap

instagram.com/hep_kitap

ORMANA GÜZELLEME HAKKINDA

“Ormanlar güzeli kim?” sorusunun cevabını arayan Ormana Güzelleme kitabında; ormanı orman yapan ne varsa tek tek kendine bir yer buluyor. Simgesel öğelerin de yer aldığı kitap, görsel zenginliği ile de dikkat çekiyor. Türk çocuk edebiyatının tanınan kalemlerinden Ayla Çınaroğlu’nun yazdığı, usta ressam ve illüstratör Mustafa Delioğlu’nun resimlediği hep kitap logolu Ormana Güzelleme, 9 yaş üstü çocuklara hitap ediyor.

AYLA ÇINAROĞLU HAKKINDA

Ayla Çınaroğlu, 1939 yılında Ankara’da doğdu, 1961 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Sanatlar Bölümünden mezun oldu. 1972 yılından beri çocuklar için yazan Ayla Çınaroğlu’nun Veli’nin Kurabiyesi kitabı 2006 yılında Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin seçimiyle International Board on Books for Young People’ın listesinde yer aldı. 2007 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde adına özel bir sempozyum düzenlenen Ayla Çınaroğlu 2008 yılında ÇGYD tarafından IBBY Andersen Ödülü Türkiye adayı olarak gösterildi.

Ödülleri

Yazar:

1979 Kültür Bakanlığı Çocuk Yapıtları Yarışması, öykü dalında ikincilik,

1982 TOBAV Çocuk Oyunları Yarışmasında başarı,

1984 DE Yayınevi Masal Yarışmasında ikincilik,

1988 Enver Naci Gökşen Öykü Yarışmasında üçüncülük,

1998 Kültür Bakanlığı Çocuk Filmi Senaryosu Yarışmasında ikincilik.

Tasarım alanında:

1998 Kültür Bakanlığı En İyi Tasarlanmış Kitap yarışmasında ikincilik

1998 Kültür Bakanlığı En İyi Tasarlanmış Kitap yarışmasında üçüncülük ödülü.

MUSTAFA DELİOĞLU HAKKINDA

1946’da Erzincan’da doğdu. İlk gençliğinden itibaren resim sanatında kendini yetiştirmeye başladı ve özgün tarzını oluşturdu. 1974’te açtığı atölyesinde bugüne kadar 2000’den fazla kitap resimledi. İllüstrasyonlarının yanında, sanatseverlerle 20 resim sergisiyle de buluştu.

2000 yılında, her iki yılda bir, uluslararası bir jüri tarafından seçilen bir yazara ve bir çizere verilen Hans Christian Andersen Ödülü’nün ilk Türk çizer adayı oldu. 2013 yılında, İsveç Hükümeti tarafından her yıl Astrid Lindgren’in onuruna düzenlenen, çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki en büyük ödülü olan ALMA’da çizer adayı olarak ülkemizi temsil etti.

Ödülleri

Türk Kütüphaneciler Derneği Emek Ödülü, 2015

ÇGYD En İyi İllüstrasyon ve Tasarım Ödülü, 2006

ÇGYD En İyi Kitap İllüstrasyonu Ödülü, 2005

Troya Folklor Araştırmaları Derneği Plastik Sanatlar Ödülü, 2003

edebiyathaber.net (14 Şubat 2019)

Yorum yapın