“Aydınlanma, Devrim ve Romantizm” yayımlandı

Kasım 8, 2018

“Aydınlanma, Devrim ve Romantizm” yayımlandı

Frederick C. Beiser’in “Aydınlanma, Devrim ve Romantizm” adlı kitabı, Aslı Önal çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“En itaatkâr karakter için düşüncede en büyük cesareti gösteriyorlar.” Madam de Stael, 18. yüzyılın sonlarında Alman entelektüellerini böyle tarif etmişti ve entelektüel ile politik olan arasındaki bu bölünmeye dair görüşü, iki yüz yıldır neredeyse hiç tartışmasız kaldı. Bu kitap, Madam de Stael’in mirasını, apolitik Alman mitini toprağa gömüyor. Aklın Kaderi kitabını izleyen düşüncelerin anlatıya dayalı öyküsünde Frederick Beiser, dünyayı değiştiren rasyonalizm ve irrasyonalizmle birlikte Fransız Devrimi’nin, Alman felsefesini ve onun merkezi ilgisini nasıl dönüştürdüğünü ve politikleştirdiğini tartışıyor: Otorite ve aklın sınırları. Almanya’da, Fransa’daki şiddet içeren yıkıcı olaylara karşılık olarak üç zıt politik gelenek gelişti: Liberalizm, muhafazakârlık ve romantizm.

Aydınlanma, Devrim ve Romantizm, bu geleneklerin doğuşunu ve bağlamını saptıyor ve de onların temel politik düşüncelerini aydınlatıyor. Kant, Fichte, Jacobi, Forster ve Moser gibi tanınmış figürlerden hareket eden Beiser, dönemin başlıca politik düşünürlerinin Fransız Devrimi’ne verdiği tepkileri özetliyor. Politik teorilerinin 1790’lar öncesindeki kaynaklarını soruşturuyor ve politikanın onların genel olarak düşüncelerindeki önemini değerlendiriyor. Toplumsal-politik yaşama şekil veren tek bir on yıla yoğunlaşan Beiser, 18. yüzyıl sonlarında Alman düşüncesinin altında yatan politik değerleri ve amaçları ortaya çıkarmayı ve sonuçta Alman felsefi geleneğinde pratik aklın yerini açıklığa kavuşturmayı hedeflemektedir.

Frederick C. Beiser

Erken modern dönem felsefe, Kant, (özelde Hegel olmak üzere) Alman İdealizmi, Alman Romantizmi, İngiliz Aydınlanması ve genel anlamda on dokuzuncu yüzyıl felsefesi üzerine çalışmaları dünya çapında son derece önemli bir felsefecidir. Aklın Kaderi: Kant’tan Fichte’ye Alman Felsefesi (The Fate of Reason: German Philosophy from Kant to Fichte) başlıklı eseri 1987 Thomas J. Wilson ödülüne layık görülmüştür. Yakın zamanda Hegel, Alman Romantiklerinin Erken Dönem Politik Düşüncesi gibi başka Türkçe çevirileri de yayımlanacak olan Beiser’in diğer eserleri arasında Alman İdealizmi: Öznelciliğe Karşı Mücadele, 1781-1801 (German Idealism: The Struggle against Subjectivism, 1781-1801); Filozof Olarak Schiller (Schiller as Philosopher), Romantik Buyruk: Erken Dönem Alman Romantizmi Kavramı (The Romantic Imperative: The Concept of Early German Romanticism); Diotima’nın Çocukları: Leibniz’den Lessing’e, Alman Estetik Rasyonalizmi (Diotima’s Children: German Aesthetic Rationalism from Leibniz to Lessing) ve Weltschmerz: Alman Felsefesinde Kötümserlik, 1860-1900 (Weltschmerz: Pessimism in German Philosophy, 1860-1900) de sayılabilir. Hâlen Syracuse Üniversitesi’nde öğretim üyesidir.

edebiyathaber.net (8 Kasım 2018)

Yorum yapın