Ayasofya Müzesi’nde bir tuhaf yolculuk!

Mart 25, 2015

Ayasofya Müzesi’nde bir tuhaf yolculuk!

Ayasofya Konustu kpk 1bskFüsun Çetinel’in çocuk romanı Ayasofya Konuştu”, Sadi Güran’ın resimleriyle Günışığı Kitaplığınca yayımlandı.

Öyküleriyle ve yazarlık atölyeleriyle tanınan Füsun Çetinel, yazdığı ilk çocuk romanında, duygu ve gizem dolu bir serüvenin kapısını aralıyor. Kültür tarihimizin en önemli anıtlarından Ayasofya Müzesi’nin sırlarla dolu olduğunu keşfeden bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Ayasofya Müzesi gibi tarihin değişik dönemlerinde farklı kültürler tarafından ayakta tutulmuş bir yapıda geçen macera, çocuklara, yaşadıkları kentteki diğer kültürel değerleri de merak etme ve araştırma olanaklarını hatırlatıyor. Kurgusal ve edebi değeriyle öne çıkan kitap, Ayasofya Müzesi’ni başkahraman Veli’yle birlikte bir roman kahramanına dönüştürüyor. Anadolu topraklarında, farklı kültür dönemlerinde inşa edilen ve günümüze gelmeyi başaran büyük yapıların iç mekânlarının insanda yarattığı gizem duygusuyla, çocukluğun sınırsız hayal gücünü birleştiren roman, sürükleyici bir macera atmosferi yaratıyor. Ailece, sınıfta, bir odada tek başına ya da Ayasofya Müzesi’nin asırlık kubbesinin altında keyifle ve merakla okunabilecek bir roman.

Yoksul bir aile ortamında büyümekte olan Veli, Ayasofya Müzesi’nin ayrılmaz bir parçası gibidir. Ne arkeologlar, ne turistler, ne de bekçiler onsuz bir Ayasofya düşünebilir. Hele, yapıda onarım çalışmalarına katılan Alman arkeolog Martha, küçük Veli’nin sıkı dostu olmuştur. Okulunda verilen ödevi başarıyla yapan bir öğrencinin Almanya’ya gezi kazanacağını duyan Veli, büyük hayallere dalar. Ayasofya’yla ilgili bir ödev düşünen Veli’yi nasıl bir macera beklemektedir?..

Füsun Çetinel, İstanbul’da doğdu. Avusturya Lisesi’ndeki eğitiminin ardından, Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Öğretmenliğin yanı sıra İngiltere’de dil okullarında görev yaptı. Yeşim Cimcoz Yazı Evi’nde eğitmen, danışman ve hayalet yazar olarak çalışmakta olan Çetinel, Burgazada Sait Faik Müzesi’nde, Sait Faik İlköğretim Okulu öğrencilerine hikâye atölyesi düzenliyor; yurtdışında da çeşitli çalışma kamplarında gençlerle sosyal sorumluluk projelerinde çalışıyor. Öykü ve yazıları çeşitli edebiyat dergilerinde ve internet sitelerinde yer alan yazarın ilk çocuk romanı, Ayasofya Konuştu (2015).

edebiyathaber.net (25 Mart 2015)

Yorum yapın