Atatürk’ün en çok etkilendiği klasiklerden: “Beyaz Zambaklar Ülkesinde”

Ağustos 5, 2019

Atatürk’ün en çok etkilendiği klasiklerden: “Beyaz Zambaklar Ülkesinde”

Grigoriy Petrov’un “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitabı, Aybike Liza Köroğlu çevirisiyle The Roman Yayınları tarafından “Zamansız Eserler” serisinden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Atatürk’ün okuduğu ve çok etkilendiği klasiklerden Beyaz Zambaklar Ülkesinde genişletilmiş baskısıyla okurlarla buluşuyor. Okuduktan sonra tüm okulların müfredatına dahil edilmesini talep ettiği kitap geri kalmışlıkla mücadele eden Fin halkının başarılarını konu ediniyor.

Rus Editör M. Vituhnovskaya’nın yıllarca süren araştırmaları sonrasında Finlandiya’ya ve yazara ait bilinmeyen birçok konu gün yüzüne çıkarılarak eserin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor. Değerli madenlerin az bulunduğu, bataklıklar ve kayaçlarla kaplı bu küçük ülkenin yoksulluktan kurtulmayı başarıp ekonomik, politik ve kültürel açıdan ideal toplum düzenini nasıl yarattığı, her dönem insanını etkisi altında bırakmaya devam ediyor.

 “Aydın olmak, efendiler gibi giyinmek ya da boyna kolalı bir yaka, kafaya şık bir şapka takmak demek değildir. Aydın olmak, halkın beyni olmak demektir. Sizler halkın aklını, iradesini, kuvvetini, halkın vicdanını uyandırmakla yükümlüsünüz. Halkın bilincini uyandırmakla… Halka, köylüye, işçiye, toplumun alt kesimlerine nasıl daha iyi yaşayabileceklerini, daha iyi bir hayata nasıl sahip olabileceklerini öğretmekle yükümlüsünüz.

Onlara nasıl çalışmaları gerektiğini öğretin. Onlara yoksul olsa da sağlıklı bir yaşamı nasıl düzenleyeceklerini öğretin. Kendilerinin ve çocuklarının sağlıklarını nasıl koruyacaklarını öğretin.

Unutmayın ki halkınızın cehaleti, edepsizliği, pervasız ayyaşlığı, hastalıkları, yoksulluğu, bunların hepsinin ayıbı ve suçu sizindir.”

edebiyathaber.net (5 Ağustos 2019)

Yorum yapın