Ataol Behramoğlu’ndan “Dünya Halk Masalları”

Aralık 15, 2015

Ataol Behramoğlu’ndan “Dünya Halk Masalları”

dunya_halk_masallari_kapak.inddAtaol Behramoğlu’nun derlediği Dünya Halk Masalları Can Çocuk etiketiyle yayımlandı.

Masallar, bir halkın kültürel ve sosyolojik olarak en önemli özelliklerini yansıtırlar. Onlar da zaman içerisinde günün getirdiği dile bürünürler. Ama verdikleri öğütler ve çıkarılması gereken dersler asla değişmez.

İnsanları umutlarının, acılarının, sevinçlerinin, düşlerinin, korkularının, hayal güçlerinin sonsuzluğunu gördüğümüz bu masalları okuyabilmek, tüm çocuklar için başlı başına bir sevinçtir. Ataol Behramoğlu’nun titiz çalışmasıyla hazırlanan Dünya Halk Masalları, çocuklarla birlikte yetişkinlerin de okuması gereken, dünyanın dört bir yanından derlenen masallardan oluşuyor.

Slovak Masalı, İsveç Masalı, Norveç Masalı, Japon Masalı, Kore Masalı, Hint Masalı, Belarus Masalı, Kuzey Avrupa Masalı, Romen Masalı, Rus Masalı, Afrika Masalı, Yunan Masalı… Bir uçtan bir uca 12 farklı masal…

Kitaptan:

“Ördek bir güzel yıkayıp arıtmış güneşi. Saksağan bir havluyla kurulamış onu. Kirpi arta kalan kiri pası ayıklamış oklarıyla. Biricik’le Minicik de kanatlarıyla bir güzel parlatıp cilalamışlar güneşi… Güneş yeniden alımlı, tertemiz, pırıl pırıl, gökteki yerini almış. Her yer, her şey, bir anda aydınlanmış, ışıldamış…”

Ataol Behramoğlu:

Ataol Behramoğlu’nun şiirlerinde çocukluk önemli bir yer tutar. Yazılarında da çocukluk anılarından sıkça söz eder. Çatalca’da doğan şair Ankara Üniversitesi’nden sonra Moskova Devlet Üniversitesi ve Paris Sorbonne Üniversitesi’nde yabancı diller ve edebiyat üzerine eğitimini tamamladı. “Kızıma Mektuplar” gibi anne babaların ve çocukların ezbere bildikleri şiirlerinin yanı sıra deneme, yolculuk yazıları, tiyatro ve çeviri alanlarında da eserler verdi. Yiğitler Yiğiti ve Uçan At Masalı adlı kitabı Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (15 Aralık 2015)

Yorum yapın