Ataol Behramoğlu şiirleriyle 50. yılında

Ocak 13, 2015

Ataol Behramoğlu şiirleriyle 50. yılında

YARIM YUZYILDAN ŞİİRLER50. yıl kapsamında Ataol Behramoğlu için Tekin Yayınevi tarafından 6 kitabın hazırlığı yapılmakta, bunların ilki “Kimliğim İnsan” kitap raflarında yerini aldı. “Yarım Yüzyıldan Şiirler” adını verdiği, şairin 50 yıllık birikimi, yaşadıkları, resimlerle ve seslendirdiği şiirleri bir CD ile ciltli olarak yayımlandı.

1940’lı yılların ilk önemli şiir hareketi Garip adıyla da bilinen “Birinci Yeni Hareketi”nin yaratıcıları ünlü şairlerimizin ardılı, (Bu akımın öncülüğünü Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday yapar) şiirde “İkinci Yeni Hareketi”nin de üreticileri arasındadır. (Bu akımın şairleri, İlhan Berk, Cemal Süreyya, Edip Cansever, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan, Ülkü Tamer, Kemal Özer, Gülten Akın, Ataol Behramoğlu, İsmet Özel’dir.) Toplumcu Gerçekçi şairler arasında da yer almış şair, kuşaklar arası aktarımın öncüleri arasında yerini halen korumakta.

Şiirleri Macarca, Yunanca, Bulgarca, Sırpça, İngilizce, Azeri Türkçesi, İtalyanca, Flamence, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca, Japonca, Çince, Arnavutça, Makedonca, Hırvatça, Slovence, Hinduca, Arapça, Farsça, Letonca, Hibruca, Kürtçe gibi 28 dünya diline çevrildi.

edebiyathaber.net (13 Ocak 2015)

Yorum yapın