“Aşkımı Öldürdüm”: Halide Edip’in kız kardeşinin romanı

Haziran 8, 2017

“Aşkımı Öldürdüm”: Halide Edip’in kız kardeşinin romanı

aşkımı öldürdümKoç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yeni projesi “Tefrika Dizisi” ile edebiyatımızın bir dönemine damgasını vuran tefrika romanları ve yazarları kitapseverlerle buluşturuyor. Halide Edip Adıvar’ın kız kardeşi olan Belkıs Sami Boyar’ın yazdığı ve dizinin ilk kitaplarından olan Aşkımı Öldürdüm, Sultan Toprak tarafından Latin harflerine aktarıldı. Kitabın editörlüğünü ise Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Reyhan Tutumlu ve Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Ali Serdar üstlendi.

Biçimsel ve anlatı düzeyinde kitap formundan farklı özellikler taşıması nedeniyle Tefrika Dizisi’ni bu biçimsel farklılığı büyük oranda yansıtacak şekilde tasarlayan Koç Üniversitesi Yayınları, dizideki romanların hem Lâtin alfabesine hem de günümüz Türkçesine aktarılmış halini bir arada sunuyor.

Halide Edip Adıvar’ın kardeşi Belkıs Sami Boyar’ın yazdığı ve 1926’da Son Saat gazetesinde tefrika edilen, ancak daha sonra kitap olarak basılmayan Aşkımı Öldürdüm, şimdiye kadar bilinmeyen bir kadın yazarın bilinmeyen bir romanı. Kitap, tutkulu bir aşk hikâyesini anlatıyor.

Aşkımı Öldürdüm’de, mutsuz evliliğinde aldatılmanın acısını yaşayan ve gönlünü Ferit’e kaptıran Ferhunde’nin hikâyesini okurken, İstanbul’un üst sınıf hayatına ve özgürlüğüne düşkün bir kadının iç dünyasına tanıklık ediyoruz.

Reyhan Tutumlu Hakkında:

Reyhan Tutumlu, 1975 yılında Almanya’da doğdu. Yüksek lisans ve doktorasını Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. 2009 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Ali Serdar Hakkında:

Ali Serdar 1998 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora derecesini Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nden aldı. Şu anda Özyeğin Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

edebiyathaber.net (8 Haziran 2017)

Yorum yapın