Askeri tarihçi ve savaş teorisyeni Basil Liddell Hart’ın “İkinci Dünya Savaşı Tarihi” yayımlandı

Eylül 29, 2015

Askeri tarihçi ve savaş teorisyeni Basil Liddell Hart’ın “İkinci Dünya Savaşı Tarihi” yayımlandı

ikinci-dunya-savasi-tarihi-Front-1İngiliz askeri tarih ve strateji yazarı Basil Liddell Hart’ın tarihteki en ölümcül savaşı anlatan yapıtı İkinci Dünya Savaşı Tarihi, Kerim Bağrıaçık çevirisi ve İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle yayımlandı.

20. yüzyılın nevi şahsına münhasır ünlü askeri tarihçisi ve savaş teorisyeni Basil Liddell Hart, ölümünden kısa süre sonra basılan bu belki de en ünlü kitabında, 60 milyondan fazla insanın hayatına mal olan İkinci Dünya Savaşı’nın askeri tarihini yıl yıl ve cephe cephe ele alıyor.

Kitap ilk Türkçe baskısından on yedi yıl sonra, baştan aşağı gözden geçirilmiş çevirisi ve orijinal yapıtta bulundukları halde bu ilk Türkçe baskıda yer almamış olan toplam kırk adet haritasıyla birlikte, İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin yetmişinci yıl dönümünde yeniden okurlarla buluşuyor.

Basil Liddell Hart Hakkında (1895-1971)

Paris’te doğmuş bir İngiliz olan Hart, Birinci Dünya Savaşı’nda Büyük Britanya ordusuna gönüllü olarak katıldı ve üç kere yaralandı. İyi eğitimini ve entelektüel yönünü takdir eden ordu komutanlığı tarafından talim ve taktik bölümüne atandı; piyade talimleri için birçok el kitabı hazırladı ve tankın mucitlerinden General J. F. C. Fuller’in öğrencisi oldu. Zehirli gaz yüzünden bozulmuş olan sağlığı sebebiyle 1927’de Yüzbaşı rütbesiyle ordudan ayrıldı ve kendini, ömrünün sonuna kadar askeri tarih ve strateji üzerine eserler vermeye adadı. Yazdığı toplam yirmi üç kitaptan Türkçeye çevrilmiş olanlar: Birinci Dünya Savaşı Tarihi, İkinci Dünya Savaşı Tarihi, Strateji: Dolaylı Tutum ve Alman Generalleri Konuşuyor (2 Cilt).

edebiyathaber.net (29 Eylül 2015)

Yorum yapın