Aşık Kemiği: Kırık bir aşk hikayesi, gerçek bir yaşam öyküsü

Temmuz 5, 2012

Aşık Kemiği: Kırık bir aşk hikayesi, gerçek bir yaşam öyküsü

Everest Yayınları’ndan çıkan Aşık Kemiği, Fransa’nın genç yaşta hayatını kaybeden ünlü yazarı Albertine Sarrazin’in gerçek yaşamından esinlenerek yazdığı roman üçlemesinin ilk kitabı.

Cezayir’de doğan Sarrazin, Fransız bir aileye evlatlık verilir ve onlarla birlikte yeni evine, Fransa’ya taşınır. Fakat ne yaşları epey ilerlemiş aile fertleriyle ne de toplumun ona dayattığı yaşam tarzı ile bir türlü barışamaz. İsyan eder, daha çocuk yaşta ıslahevine oradan da cezaevine yollanır. Yine de teslim olmaz, cezaevinden kaçmak için tırmanırken düşer ve aşık kemiğini kırar. Onu tesadüfen bulan ve yanına alan yine bir kanun kaçağı olan Julien’dir. Yeni bir kaçış başlar, kaçış ve saklanma. Hapishanenin yerini geçici olarak kalınan evler ve pansiyonlar almıştır. Sarrazin kırık bacağı ile büsbütün kısıtlanan özgürlüğünün yerine hayal gücünü koyar ve edebiyata sarılır:

“Kafam izlenimlerle doluydu zaten; Neyin ne olduğunu görüp anlayacak zamanım kalmayacak kadar erken kapatılmıştım kodese. Bol bol okumuş, fazlasıyla hayal kurmuş ve bu hayallerin içinde yaşamıştım. Benim için gerçek de hayal kadar yalandı: Arabanın koltuğu üzerine boylu boyunca uzatıldığım o anda da, lüks ama gizemli bir yerde saklanmaya götürüldüğümü hayal ediyordum.”

Albetine aşka ve edebiyata sarılarak ancak yirmi dokuz yıl yaşayabildi, fakat bu kısa hayatına üç roman sığdırdı. 1965’te yayımlanan AŞIK KEMİĞİ, Fransa’da milyonlar sattı ve onu zamanının en ünlü yazarlarından biri yaptı.

ALBERTINE SARRAZIN

1937 yılında Cezayir’de doğdu. Doğduktan kısa bir süre sonra  ailesi tarafından terk edildi. Bakımını üstlenen sosyal hizmetler, ona Albertine Damien ismini verdi. İki yaşına geldiğinde, onu evlat edinen yeni ailesiyle Aix-en-Provence, Fransa’ya taşındı. Zorlu bir çocukluk ve ilkgençlik yaşadı. Evden kaçıp önce ıslahevine sonra da hapse girdi. 1953’te firar ettiğinde, aşık kemiği kırıldı. Bu sırada Julien Sarrazin ile tanıştı ve evlendi. İkili hapse girip çıktıkları dönemlerde mektuplarla iletişim kurmaya devam etti. Albertine Sarrazin ilk romanlarını –L’Astragale (Aşık Kemiği), La Cavale– hapiste yazdı.  Büyük ilgi gören bu romanlarının ardından çift Montpellier’e taşındı. Sarrazin burada üçlemenin sonuncusu olacak La Traversiere’i yazdı. Romanın yayımlanmasının ardından geçirdiği ameliyatta komplikasyonlar oluştu ve kurtarılamadı. Öldüğünde yirmi dokuz yaşındaydı.

edebiyathaber.net (5 Temmuz 2012)

Yorum yapın