Arzu Tülümen’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 20, 2020

Arzu Tülümen’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Hayal kurmayı ve büyülü öyküler yazmayı seviyorum. Çocukların engin düş dünyası yaratıcılığımı arttırıyor ve özgürce yazmama imkân veriyor. Hayal gücünü artıran, heyecanlı ve cesaret veren fantastik çocuk kitaplarını okumaktan zevk alıyorum, yazdıklarımda o yönde evriliyor. Başka bir neden de çocuklukta edinilen kazanımların insan yaşamında çok önemli bir yeri olduğunu düşünmem. Çoğunlukla deniz, doğa ve hayvan sevgisi temalarını konu alıyorum. Ayrıca çocukların ve gençlerin yaşamında iz bırakabilme ihtimali beni heyecanlandırıyor.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk çocuk kitabı Pollyanna idi. Okuma yazmayı öğrendiğim dönemde teyzem kütüphanesindeki Pollyanna serisini hediye etmişti bana. İnce kitaplardan oluşan bir seriydi. Kitap kapaklarında Pollyanna’nın çocukluktan yetişkinliğe doğru gidişini gösteren resimler vardı. İlkokul bitene kadar o kitapları elimden düşürmemiş tekrar tekrar okumuştum. Pollyanna’nın iyimserliğine hayran olduğumu hatta onun gibi olmak için çabaladığımı gayet net hatırlıyorum. Kalpsiz teyzeye ise çok kızmıştım. Hikâyenin sonunda teyzenin kötü davranışlarının arkasında yatan bir neden olduğunu öğrenmek etkilemişti beni. Yıllar sonra, 2018 yılında İletişim Yayınları’ndan çıkan, modern ve başarılı çevirisini de yine aynı keyifle okudum.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Sevdiğim pek çok kitap var, hatta bazıları ile duygusal bağ kurduğumu düşünüyorum. Mesela “Alice Harikalar Diyarında”. Çocukken bayılarak okuduğum bu kitabı üniversitede aldığım bir derste de ödev konusu olarak seçmiş, çevirilerini karşılaştırmıştım. O nedenle tekrar tekrar okuma imkânım olmuştu. Belki de bu yüzden adını her duyduğumda veya onunla ilgili yapılan etkinlikler ve söyleşilerde ayrı bir heyecan duyuyorum. Benzer bir heyecanı Asa Lind’in yazdığı “Kumkurdu” için de hissederim. Soruya gelecek olursak bir kitabı okuyup beğendiğimde bende kalan his genelde iyi ki bu kitabı okuduğumdur. Keşke ben yazsaydım diye düşünmek hiç aklıma gelmedi.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi belirtebilir misiniz?

Bu aralar, farklı kültürlere ait masal kitaplarını okuyorum. En son Italo Calvino’nun İtalyan masallarından derlediği çalışmasından yapılan seçkiden “Kızlara Masallar” kitabını okudum. Kitapta İtalya’nın farklı bölgelerinden derlenen altı masala yer verilmiş. Harika çizimleri ve canlı renkleriyle tam bir masal kitabı. Son günlerde okuduğum bir başka kitap da masalları yeniden kurgulamayı seven Marissa Meyer’in  yazdığı “Muhalifler”. Bir gençlik kitabı ve  oldukça akıcı.

edebiyathaber.net (20 Mayıs 2020)

Yorum yapın