Armando Romero’dan “Cajambre Nehri”

Eylül 21, 2015

Armando Romero’dan “Cajambre Nehri”

cajambre-nehri-kitabi-armando-romero-Front-1Armando Romero’nun “Cajambre Nehri” adlı romanı, İdil Dündar çevirisiyle Verita Kitap tarafından yayımlandı.

Kolombiya’da, Cajambre Nehri’nin Pasifiğe karıştığı bölgedeki küçük kasabalardan birinde güzelliği, isyankârlığı ve özgür ruhu ile dillere destan olmuş Ruperta adlı bir genç kadın, gecenin karanlığında vurularak ölür. Bu talihsiz ölüm, bildiğimiz gerçekliğe kendi gerçekliğiyle meydan okuyan Cajambre’de büyük üzüntü ve endişeyle karşılanır. Katilin bulunması, Ruperta’nın ‘gölgesi’nin rahata ermesi ve sonsuza dek dağlarda dolaşmaması için elzemdir.

Gergin, tehlikeli ve her türden ölümcül yaratıkla çevrili yağmur ormanlarının derin sessizliği ve sonsuz gürültüsü içinde süregiden bu sıra dışı araştırma, Batı’ya yabancı ama aynı zamanda onu kapsamayı da başarmış gizemli bir dünyayı okurun ayağına seriyor.

Yazar hakkında

Armando Romero (Cali, Kolombiya, 1944) şair, yazar ve edebiyat eleştirmeni. 60’lı yıllarda Kolombiya’da yenilikçi bir edebiyat hareketi olan Nadaizm grubuna ilk dönemlerinde dahildi. Doktorasını Pittsburgh’da yaptı, günümüzde ABD’de yaşıyor ve Cincinnati Üniversitesi’nde profesör olarak çalışıyor. Çok sayıda şiir, anlatı ve deneme kitabı yayımladı. 2008 yılında Yunanistan’daki Atina Üniversitesi tarafından Fahri Doktor unvanına layık görüldü. Romanı La rueda de Chicago (Bogotá, 2004) ile New York kitap fuarında (2005) Latin Amerika Kitap Ödülü’nü kazandı. 2011 yılında Cajambre (Bogotá, Valladolid, 2012) romanıyla Pola de Siero (İspanya) Kısa Roman Ödülü’nü kazandı. En son şiir kitabı Amanece aquella oscuridad 2012 yılında Sevilla, İspanya’da yayımlandı. Şiir kitabı El color de Egeo bu sene Kolombiya’da yayımlanıyor.

edebiyathaber.net (21 Eylül 2015)

Yorum yapın