Aris’in yolculuğu başlıyor | Hande Avtan

Temmuz 23, 2020

Aris’in yolculuğu başlıyor | Hande Avtan

Doğan Egmont’tan yayınlanan Aris’in Yolculuğu: Dadu Temmuz 2020’de okuyucuyla buluştu. 200’ü aşkın down sendromlu çocuğa terapi desteği veren Up Sendrom Girişimi’nin kurucusu sosyal medyanın özellikle Twitter’ın da aktif kullanıcılarından Acerakis’in kaleme aldığı sürükleyici kitabın resimleri başarılı çizer Ali Doğanlı imzası taşıyor.

Ön yargılar en büyük düşman

Uzaklardaki Dadu gezegeninin meraklı kahramanı Aris’le bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? Üstelik bu yolculukta macera hiç eksik olmayacak. Dadu 47 kromozomluların da toplumun diğer bireyleriyle eşit yaşadığı ön yargılardan arınmış bir gezegen. Baş kahramanımız Aris, Dünya’daki hayatı da merak etmekte. Merakını giderebilmek için Dünya’yı keşfetme yolculuğuna çıkmak istiyor. Ancak bu göründüğü kadar kolay değil. Ailesini ve Bilgeler Meclisi’ni ikna etmeli, en büyük düşmanı olan ön yargılarla yüzleşmeli. Süper kahramanı down sendromlu ilk çocuk bilim kurgu kitabı Aris’in Yolculuğu’nda Dadu’dan başlayan benzersiz bir maceraya eşlik ediyoruz.

Dadulular 47 kromozomluların farklılıklarını herhangi bir dış görünüş farklılığından ayırıp down sendromu tanımını telaffuz etmiyorlar. Yemyeşil bu gezegenin meraklı ve genç üyesi Aris, babası Akis ve annesi Zela’yla mutlu, huzurlu bir hayat sürüyor. Fakat Dünya’yla ilgili merakları da bitmek bilmiyor. Bu masmavi, dört mevsimin yaşandığı gezegen Aris için bir merak konusu. En sevdiği arkadaşı Mia ve babası Akis’in Dünya’yla ilgili olumsuz eleştirileri dahi onu bu meraktan caydıramıyor. Her sayfasında başka bir heyecan yaşayıp elinizden bırakamadan sonuna geleceğiniz sürükleyici bilim kurgu romanı aynı zamanda üçlemenin ilk kitabı olması yönünden de büyük önem taşıyor.

En güçlü yardımcımız umudumuz

Sağduyulu ve akıllı Aris olaylara farklı ve yaratıcı bakış açısıyla zorlukları aşarken tüm okuyuculara da başarılar önündeki en büyük engellerden birinin farklılıklara takılan etiketler ve özel bireylere gösterilen ön yargılar olduğunu hatırlatıyor. Yazar, okuyucuya vermek istediği mesajları kitaptaki öykülerle iletirken genç yaştaki okuyucu da sonunun gelmesini istemediği bir yolculukta Aris’e eşlik etme şansı yakalıyor. 132 sayfalık bu romanı bir nefeste okuyacak, Aris, Mia, Akis, Zela ve daha nice karakterle tanışmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.

Umut çoğu zaman sorunlara bir çözüm yaratmamızı sağlıyor. Aris’in umutları da bu yolculuğa çıkmasındaki motivasyon kaynaklarının başında geliyor. Bencil, ön yargılı Dünyalılara paylaşmayı öğretmeyi hedefleyen süper kahramanımız Aris’ten hepimizin öğreneceği çok şey var.

Kitabın heyecan dolu macerasının yanına Ali Doğanlı gibi usta bir çizerin çizimleri de eklenince çocuk ve genç okuyucu kitlesinin okurken çok keyif alacağı, hayatlarında önemli bir farkındalık kazanmalarını sağlayacak el rehberi niteliğinde bir romanla buluşmuş oluyor okuyucu. Kitabın tadı damağında kalan okuyucular için bir müjdemiz var. Üçlemenin ikinci kitabı olan Aris’in Yolculuğu: Dünya’nın yazım çalışmaları başlamış durumda. Bu da demek oluyor ki çok sevdiğimiz kahramanımız Aris’in birbirinden heyecanlı maceralarına eşlik etmeyi sürdüreceğiz.

Hande Avtan – edebiyathaber.net (23 Temmuz 2020)

Yorum yapın