Apple’ın e-kitap fiyatlarını yükseltme mücadelesi

Haziran 7, 2013

Apple’ın e-kitap fiyatlarını yükseltme mücadelesi

ABD adalet bakanlığı, teknoloji devi Apple’a kasten ve bilerek e-kitap fiyatlarını yükselttiği gerekçesiyle dava açtı.
İddiaya  göre Apple,  5 yayıneviyle (Hachette, Harper Collins, Penguin, Simon & Schuster  ve Macmillan) kartel oluşturarak daha önce Amazon’un standart bir e-kitap için 9,99 dolar olarak belirlediği fiyatı yukarıya çekmeye yönelik  anlaştı ve Amazon’u bu teklifi  reddetmesi halinde,  anahtar kelime aramasını kısıtlayacağını söyleyerek fiyat yükseltmeye zorladı.

Dava kapsamında, kanıt olarak bu 5 yayıneviyle Apple arasındaki e-posta ve elden yapılan yazışmalar gösterildi. Yazışmalarda e-kitap fiyatlarının 12,99 dolar veya 14,99 dolara yükseltme planından bahsedildiği bildirildi.

E-kitap davasında tüm yayıncılar, ceza ödeyerek davadan çekildi, Apple ise geri adım atmadı.

Şirket, yazışmaların 2011 yılında ölen Steve Jobs ile yapıldığını ve bu yüzden güvenilir olmadığını ve dikkate alınmaması gerektiğini savunuyor.

Dava süreci devam ediyor. Analistler, bu davanın kaybedilmesi durumunda Apple’ın kurumsal imajının çok büyük bir yara alacağını söylüyor.

Yayınevleri ise e-kitap fiyatlarının çok ucuz olmasından endişeli.  E-kitabın maliyeti, kitap basıp satmaya göre % 20 daha ucuz, buna karşın satış fiyatlarındaki fark % 50 civarında. Bu şartlar altında da yayınevleri  e-kitap’tan  para kazanıyorlar; ancak Amazon’un ilerleyen zamanlarda daha da fiyat düşürmesinden ve  e-kitap fiyatlarının maliyetlerinin altında kalmasından korkuyorlar.

veteknoloji.com (7 Haziran 2013)

Yorum yapın