Andrew Clements’ten çocuklara yeni roman: “Haylazların Kralı”

Mart 20, 2019

Andrew Clements’ten çocuklara yeni roman: “Haylazların Kralı”

Andrew Clements’in “Haylazların Kralı” adlı romanı, Mine Kazmaoğlu çevirisiyle Günışığı Kitaplığı tarafından  8-12 yaş grubu için yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Okulun baş belası haylazlık diyetinde!

Dünya çocuk ve gençlik edebiyatının en önemli isimlerinden Andrew Clements, öğrencilik hayatını resmettiği okul hikâyelerine bir yenisini ekledi. Bunun Adı Findel ve Karne Oyunu gibi romanlarıyla çok sevilen yazar, Türkçe’deki 8. kitabında okulun en meşhur haylazının başından geçenleri anlatıyor. Okulda sorun çıkararak ağabeyinin ve arkadaşlarının gözüne gireceğini düşünen bir çocuğun değişimini esprili bir dille anlatan roman, çevrenin davranışlarımıza etkisini eşsiz bir yaratıcılıkla işliyor. Tüm dünyada milyonlarca çocuğun duygularına dokunmayı başaran, öğretmenler ve ebeveynler tarafından da ilgiyle okunan Clements’in eşsiz anlatımından arkadaşlığın, dürüstlüğün, sözünde durmanın erdemine ilişkin unutulmaz bir roman.

Okuldaki haylazlıklarıyla ünlü Clay, çizdiği bir portre karikatürle bardağı taşırır. Müdürün odasındaki azarlardan kurtulsa da, övgüler alacağını sandığı ağabeyinden kurtulamaz. Kendi yaptığı hataları kardeşinin tekrarlamasını istemeyen ağabey, ondan söz alınca, Clay okulda sorun çıkarmamaya çabalar. Tam ailesinin ve müdürün güvenini kazanmak üzereyken yine işler karışır. Clay, suçsuz olduğunu ispatlamaya çalışırken, başına bela açmadan durmayı başarabilecek midir?..

Andrew Clements: 1949’da ABD’nin New Jersey eyaletinde doğdu. Northwestern Üniversitesi’nde edebiyat eğitimi aldı, National Louis Üniversitesi’nde eğitim üzerine yüksek lisans yaptı. Çocukluğunda yaz aylarını telefonu, televizyonu, hatta kapı zili bile olmayan bir evde geçirmesi, yazarlığını derinden etkiledi. Şarkı sözü yazarlığı ve öğretmenlik yaptı, resimli kitaplar için metin yazdı. İlk çocuk romanı, 1996’da yayımlanan Bunun Adı Findel ’le (Frindle) büyük bir satış başarısı yakaladı, Amerika’nın hemen her köşesinde pek çok ödül kazandı. Peş peşe yazdığı, The Landry News (Landry’den Haberler, 1998), Gizemli Anahtar (The Janitor’s Boy, 2000), The School Story (Okul Öyküsü, 2001), The Last Holiday Concert (Yıl Sonu Konseri, 2004), Karne Oyunu (The Report Card, 2004), Konuşmak Yok! (No Talking, 2007), Tek Mi ? Çift Mi ? (Lost and Found, 2008), Haylazların Kralı (Troublemaker, 2011), Sıradan Bir Çocuk (About Average, 2012), The Map Trap (Harita Tuzağı, 2014) ve Kaybedenler Kulübü (The Losers Club, 2017) ile başarısını sürdürdü. Seksenden fazla kitabı bulunan yazar, eşiyle birlikte Massachusetts’te yaşıyor; dört oğlu var.

edebiyathaber.net (20 Mart 2019)

Yorum yapın