Amcanızı nasıl istersiniz? Bu kitaptaki bir çatlak! | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 18, 2015

Amcanızı nasıl istersiniz? Bu kitaptaki bir çatlak! | Mehmet Özçataloğlu

mehmet-ozcataogluYaz sıcakları bastırıyor. İlkyazı görmeden doğrudan yaza geçiş yaptık. Son birkaç yıldır böyle oluyor zaten. Ara mevsimler yok artık. Yaz-kış-yaz-kış! Doğanın dengesi ile bu kadar oynarsak, o da bir şekilde yanıt verecektir değil mi? Sert mevsimsel geçişlerle birlikte gündem de ani değişimler gösteriyor. Bu durum yeni değil ama. Bünyemiz alıştı artık bu değişimlere. Hem bu dengesiz havalarda hem de sıkıntı veren gündemde bir parça nefes alabilmek için yine en iyi ve tek doğru adres kitaplar sanırım. Çocuklar bir parça gündemden uzak tutulabiliyorlar da çocuk kalanlar o denli şanslı değil. Bu yüzden bu kitabı onlar da okusun. Okusunlar ki yüzleri tebessüm etsin.

Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlanan “Amcam ve Ben” dizi olarak tasarlanmış bir kitap. “Havaalanında Bir Zebra” da bu dizinin ilk kitabı.

Küçük boyutuna rağmen ciltli olması, olağan kitapların aksine tüm sayfalarının renkli ve resimli olması dikkat çeken özellikleri.

amcam-ve-ben-havaalaninda-bir-zebra-Front-1Yazar, Genç Osman Yavaş’ın yeğenlerine anlattığı masallardan yola çıkarak tasarladığı ve yazdığı “Havaalanında Bir Zebra” eğlenceli diliyle de dikkat çekiyor. Yazarın akıcı ve keyifle okunan bir dili var. Kitabın içeriğine gelince: “Kahramanımız, dizinin adından da anlaşılacağı üzere amcası ile olan macerasını anlatıyor. Daha doğru bir şekilde söylemem gerekirse amcası ile olan bir birlikteliğinde amcasının kendi başından geçen bir olayı ona anlatmasını aktarıyor. Kitapta kahramanımızın adı hiç geçmiyor ama ithaf kısmında görüldüğü üzere Peri ya da Elif olabilir. Amcamız arkadaşı zebrayı anlatıyor. Olay şu ki; İsviçre’ye tatile giderken tanışmış zebrayla. Sevimli bir zebra yakınlarını görmeye gidiyormuş(!) Ama bir sorun var. Zebranın pasaportu yokmuş. Neyse ki amcayla tanıştı. Amca onu yarı yolda bırakır mı hiç? Bulduğu çözüm çok şaşırtıcı ve bir o kadar da komik. İşte bu noktada eğlence de başlıyor. Olaylar olayları kovalarken hem soluksuz okuyorsunuz hem de gülümsüyorsunuz. Sonrasında bir de bakıyorsunuz ki kitap sonlanmış. “Hadi ya bu kadar mıydı?” dedirten bir hikâye var bu kitapta. ve şimdiden bir sonraki kitabı beklemeye başladığımı itiraf etmeliyim.

Bu ilk kitaptan dolayı yazarı kutlarım. Çocuk ve gençlik edebiyatına böylesi kalemlerin ekleniyor olması mutluluk verici. Çocuk edebiyatı dünyasının renkleri her gün biraz daha çoğalıyor. Yazarın yaşam öyküsünden, resim öğretmenliği eğitimi aldığını, müzisyen olarak yaşamını sürdürdüğünü okuyorum. Şimdi de edebiyat! Sanatın her alanında var olan çok yönlü bir isim. Bu çok yönlülüğün nitelik olarak çocuk edebiyatına yansıyacağını düşünüyorum.

Kitabın hep yazan tarafından söz ettik ama resimleyeni de unutmayalım. Nalan Alaca’nın resimleri çok sevimli ve başarılı. Anlatılan konu ile çok uyumlu çizimler. Kitabın anlatım dili de bir çocuğun ağzından olunca çocukları çok kolay saracaktır anlatılanlar.

Ve yazara dönelim. Yazar müzisyen olur da kitapta şarkı olmaz mı? Olur tabii. Çocuklar için iki şarkı da kitabın son bölümünde yer alıyor.

Genç Osman Yavaş’a çocukların ve çocuk kalanların dünyasına “hoş geldiniz” derken, “Havaalanında Bir Zebra”yı bir an önce okumanızı tavsiye ediyorum. Bir parça tebessüm için!

Genç Osman Yavaş söyleşisi için>>>

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (18 Mayıs 2015)

Yorum yapın