Altyazı’nın Temmuz-Ağustos sayısı çıktı

Temmuz 12, 2019

Altyazı’nın Temmuz-Ağustos sayısı çıktı

Tam bağımsız sinema dergisi Altyazı’nın Temmuz-Ağustos sayısı yayımlandı.

Sinemanın gündeminden tarihine zengin bir içerik sunan yeni sayıyla birlikte, derginin ücretsiz eki Altyazı Fasikül: Özgür Sinema da yayın hayatına başladı.

Kapak konusu: Hollywood’un Hollywood’a Bakıyor

Altyazı Aylık Sinema Dergisi 190. sayısında kapağını, Hollywood’un kamerayı kendine çevirdiği filmlere ayırdı. Son olarak Tarantino’nun gözünden 60’lı yıllarıyla perdeye yansıyan bu devasa endüstri, ihtişamı kadar, stüdyo sisteminin sömürü düzeni ve skandallarıyla da daima göz önünde oldu ve en iyi filmlerinden bazılarını da kendi iç yüzünü anlatırken çekti. Altyazı, Sunset Bulvarı’ndan (Sunset Blvd.) Mulholland Çıkmazı’na (Mulholland Dr.) on klasik filmde, Hollywood’un Hollywood’a bakışını irdeliyor.

Yirmi beş yıl önce Ucuz Roman’la (Pulp Fiction) birlikte dünya sinemasının zirvesine yerleşen Quentin Tarantino, yaratıcılıkla popülariteyi bir arada yakalayan filmleriyle, Hollywood’un yüz aklarından biri olageldi. Yönetmen tam bir yıldızlar kadrosuyla çektiği yeni filmi Bir Zamanlar… Hollywood’da’da (Once Upon a Time… in Hollywood), endüstriye bir ‘aşk mektubu’ gönderiyor.

Engin Ertan, Tarantino’nun bu iddialı işinin, Hollywood’da 2017’de patlak veren cinsel taciz suçlamalarına nereden ve nasıl bağlandığını yazdı.

Matrix Serisi

1999’da ilk filmiyle ortaya çıktığı andan itibaren sinemanın gidişatını değiştiren Matrix serisi, 20. yılını kutluyor. Hasan Cömert, Altyazı için kaleme aldığı yazısında, ‘kurtarıcı kahraman’ mitine yeni bir yorum getirirken hem görsel teknolojisi hem de açtığı felsefi-politik tartışmalarla sinemada bir devrim yapan üçlemeyi kapsamlı biçimde ele alıyor.

Chernobyl

Son dönemin en çok ses getiren yapımlarından Chernobyl dizisi, Çernobil Faciası’nı kusursuz bir prodüksiyonla ekrana taşırken, anti-komünist bir kara propaganda aracı olup olmadığı sorusuyla da gündeme geldi. Fatma Cihan Akkartal, Chernobyl’i ele alan yazısında diziden günümüz dünyasına dair ne gibi çıkarımlar yapılabileceğini tartışıyor.

Hareketli Kavramlar / Mantar Bulutu: 

Hiroşima’ya atılan atom bombasından bu yana nükleer saldırıya dair en belirgin imge olarak zihinlere kazınan ‘mantar bulutu’, bugüne dek sinemada nasıl bir ifade aracı olarak yer aldı?

Rastgele Bir Film / Les Valseuses: 

Bertrand Blier’nin kendi romanından uyarladığı 1974 tarihli film, dönemin cinsel özgürleşme idealinden ve burjuva ahlakına dair tartışmalardan yankılar taşıyor.

ALTYAZI FASİKÜL: ÖZGÜR SİNEMA 

Bu sayıdan itibaren Altyazı Sinema Dergisi ile birlikte ücretsiz olarak dağıtılacak olan Altyazı Fasikül: Özgür Sinema, sinemada ifade özgürlüğünün genişlemesine katkı sağlamak için yola çıkan yepyeni bir yayın. Hem basılı hem de videolar ve genişletilmiş haberlerin yer aldığı çevrimiçi bir yayın olarak hayatına devam edecek Fasikül’ün temel amacı, seyirciye erişimi kısıtlanan sinema pratiklerine görünürlük kazandırmak ve sinema alanındaki hak ihlallerine dair bir tartışma ortamı yaratmak.

Altyazı Fasikül’ü fasikul.altyazi.net‘ten ve sosyal medya hesaplarından (Facebook, Twitter, Instagram) takip edebilirsiniz.

edebiyathaber.net (12 Temmuz 2019)

Yorum yapın