Alova’dan “Birinci Çoğul Şarkı”

Kasım 23, 2015

Alova’dan “Birinci Çoğul Şarkı”

1447945407_BIRINCIL_COGUL_SARKI_kartonŞair Erdal Alova’nın “Birinci Çoğul Şarkı” adlı kitabı İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türk şiirinin yaşayan en önemli isimlerinden Erdal Alova Antik Çağ Anadolusu’nun insan manzaralarını “Birinci Çoğul Şarkı” adlı kitabında şiirle deşifre ediyor.

Alova, Birinci Çoğul Şarkı’da, Kibele’den Mithras’a, Anadolu gizemlerinin etkili olduğu bir coğrafyada yaşanan gizli tarihi, resmi tarih karşısında ortaya çıkararak, özel adların ve tarihlerin yer almadığı bir karşı tarih yaratıyor.

Okurun, tarihsel önyargılardan ve resmi bilgilerden uzak bir düzlemde Anadolu uygarlıklarını farklı bir bakış açısından göreceği ve tanıyacağı kitap, “Bâkıya, şiir değildir, bu bir akarsudur.” epigrafıyla Türkçenin engin denizine açılıyor.

Şair Alova hakkında

Ankara’da 1952 yılında doğan Alova, Eskişehir Dumlupınar İlkokulu’nda başladığı öğrenim hayatına ODTÜ Mühendislik Bölümü’nde devam etti. İlk şiiri “Issız Gül” adıyla Yeni Dergi’de yayımlanan şairin 1973-1980 yılları arasında yazdığı şiirleri En Son Çıkan Şarkılar adı altında okuyuculara sunuldu. Bu kitabının ardından Giz Dökümü ve Bitik Kent’i okuyucularıyla buluşturan Alova, Bitik Kent ile 1996 Cemal Süreya Şiir Ödülü’nü kazandı. Şairin Federico Garcia Lorca, Konstantinos Kavafis (Barış Pirhasan ile), Pablo Neruda, Z. Herbert, Guillevic ve Catullus’tan (Çiğdem Dürüşken ile) yaptığı çeviriler kitap olarak yayımlandı.

edebiyathaber.net (23 Kasım 2015)

Yorum yapın