Alman edebiyatının efsanesi: Thomas Mann

Ağustos 14, 2014

Alman edebiyatının efsanesi: Thomas Mann

Çizer: Alp İz

Doktor Faustus, Büyülü Dağ, Tristan ve Buddenbrook Ailesi gibi romanların yazarı Paul Thomas Mann’ı 59 yıl önce kaybetmiştik. 80 yaşında aramızdan ayrılan Mann, 20. yüzyılın en önemli Alman yazarlarından biridir.

Özellikle romanları ile tanınmakla beraber, edebiyat alanında verdiği eserlerin yanı sıra, toplumsal eleştirileri ile de öne çıkmıştır. 1929 yılında Nobel Edebiyat Ödülü‘nü kazanmış, 1933’te Nazilerin iktidara gelişinin ardından önce İsviçre’ye ardından ise ABD’ye göç etmiştir. 1944’te ABD vatandaşlığı almakla beraber, 1952’de yeniden İsviçre’ye dönmüş ve hayatının sonuna kadar burada kalmıştır.

Mann, Johann Wolfgang von Goethe’nin yapıtlarını kendi yapıtında bir tüzük ve konu bulmada örnek olarak kullandı. Avrupa ve Alman ruhuna dair analiz ve eleştiriler yaparken, eski Alman hikayeleri Goethe’nin, Nietzsche’nin ve Schopenhauer’in düşüncelerinden faydalanmıştır. Kendi ailesini örnek alarak oluşturduğu ilk romanı Buddenbrook Ailesi’nde örnek olacak biçimde anlatıldığı gibi, yapıtlarının başlıca konusunu burjuvazinin yozlaşması oluşturmaktadır. Mann, özellikle Alman edebiyatında önemli bir yer edinmiş olan Bildungsroman türünde yetkin eserler vermiştir.

Alman Yazar Heinrich Mann’ın kardeşi olan Thomas Mann’ın altı çocuğundan üçü, Erika Mann, Klaus Mann ve Golo Mann da Alman edebiyatının önemli yazarları arasında yer alıyor.

Kaynak: www.evrensel.net (14 Ağustos 2014)

Yorum yapın