Alice Munro’dan iki yeni öykü kitabı: “Castle Rock Manzarası” ve “Gençlik Arkadaşım”

Mayıs 11, 2016

Alice Munro’dan iki yeni öykü kitabı: “Castle Rock Manzarası” ve “Gençlik Arkadaşım”

castle rock manzarasi_kapakAlice Munro’nun iki yeni öykü kitabı “Castle Rock Manzarası” ve “Gençlik ArkadaşımCan Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Castle Rock Manzarası

 “Kiraz çiçekleri bana Miriam McAlpin’in tarlasındaki ağaçları düşündürdü.  Çiçek açtıklarında bakmak istiyordum onlara.  Sadece bakmak da değil –sokaktan bakılabilirdi– o dalların altına girmek, başımı ağacın gövdesine yaslayıp yere uzanmak ve sanki kafatasımdan çıkarmış gibi yükselişini, yükselip tepetaklak bir çiçek denizinde kayboluşunu görmek istiyordum.”

Dünyanın yaşayan en büyük öykü yazarı diye tanımlanan Alice Munro, bu kitabında çok farklı bir biçem deneyerek kısa öykülerinden oluşan bir anı-roman sunuyor okuyucularına. Gerçekle kurgunun sarmalından oluşan sürükleyici bir yapıt.

İskoçya asıllı atalarının 18. yüzyılda Kanada’ya göç etmesiyle başlayan aile tarihçesi

Munro’nun günümüzdeki yaşamına kadar uzanıyor. Her öykü başlı başına bir birim olsa da, aslında bir zincirin halkalarını oluşturuyor.

O halkalar boyunca ilerleyerek iki yüz yıl içindeki toplum yapısını, toplumun değer ölçülerini, insan ilişkilerini, giderek değişen üretim ve tüketim biçimlerini, kısacası insana dair bütün özellikleri eşsiz biçemiyle aktaran bir yazarın ustalığına hayran kalıyoruz.

Gençlik Arkadaşım

genclik arkadasim_kapak“Ne yaparlarsa yapsınlar muhtemelen ölecekti, zira menenjiti vardı. Babanın içip içip sarhoş olmadığı ve anne babanın sürekli kavga etmediği bir evde üzerine titrenen bir bebek olsaydı dahi ölebilirdi; muhtemelen her durumda ölecekti.”

Olaylara ve insanlara çok farklı açılardan ve perspektiflerden bakabilen Alice Munro’nun bu bakış açısıyla yazdığı öyküler, dünyanın hangi coğrafyasında ve toplumunda olursa olsun bütün insanların ortak özünü yakalamayı başarıyor.

Gençlik Arkadaşım’daki on öykü; insanların geçmişlerinden bugüne uzanan etkileri, bu etkileri farklı kişilerin yaşamını biçimlendirişini, çok eskilerde kalmış çiftlik yaşamlarını ama öncelikle insan ilişkilerini ve insanların bir yandan başkalarıyla yüzleşmelerini Munro’nun benzersiz anlatımıyla aktarıyor.

Kanada’nın çetin ikliminde yaşananları okurken, nerede olursanız olun, anlatılanlara hiç yabancılık duymadan, kendinizi öykülerin sürükleyiciliğine kaptıracaksınız.

ALICE MUNRO

1931’de Ontarino’da doğdu. Kanadalı eleştirmenlerin “Bizim Çehov’umuz” diye tanımladıkları usta hikâyecinin Dance of the Happy Shades (Mutlu Gölgelerin Dansı, 1968); Something I’ve Been Meaning to Tell You (Sana Söylemek İstediğim Bir Şey, 1974); The Beggar Maid (Fakir Hizmetçi,1978); The Moons of Jupiter (Jüpiter’in Ayları, 1982);The Progress of Love (Aşkın Gelişimi, 1986); Gençlik Arkadaşım (1990); Open Secrets (Aleni Sırlar,1994); Çocuklar Kalıyor (1998); Nefret,Arkadaşlık,Flört,Aşk, Evlilik (2001); Firar (2004); Castle Rock Manzarası (2006); Bazı Kadınlar (2009); Sevgili Hayat (2012) dışında Lives of Girls and Women (Genç Kızların  ve Kadınların Yaşamı, 1971) adlı bir romanı yayımlandı. Munro yazarlık kariyeri boyunca, Kanada’da Governor General, Uluslararası Man Booker, Marian Engel, Trillium Edebiyat; Rea Öykü, PEN/Malamud, Giller, Libris ve O. Henry gibi birçok ödüle layık görüldü. Ayrıca 2013 Nobel Edebiyat Ödülü’nün de sahibi oldu.

edebiyathaber.net (11 Mayıs 2016)

Yorum yapın