Alberto Manguel ile Hayatı Kitaplar Üzerinden Okumak

Kasım 7, 2013

Alberto Manguel ile Hayatı Kitaplar Üzerinden Okumak

image001 (1)İTEF kapsamındaki “Alberto Manguel ile Hayatı Kitaplar Üzerinden Okumak” başlıklı söyleşi, 8 Kasım Cuma  saat 19.30’da Nazım Hikmet Kültürevi’nde (Nilüfer-Bursa) yapılacak.

Arjantinli yazar  Alberto Manguel, Nilüfer Belediyesi’nin konuğu oluyor. “Hayatı Kitaplar Üzerinden Okumak” başlıklı söyleşi, İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali kapsamında düzenlenecek . Yazarın okurları için kitaplarını imzalayacağı etkinliği Doc. Dr. Gökhan Yavuz Demir yönetecek ve İngilizce gerçekleşecek söyleşide simültane çeviri kullanılacak.

Adres: Yüzüncü Yıl Mh.Uğur Mumcu Bulvarı No 7 – Nilüfer/ BURSA  Tel: 224 413 27 37

Alberto Manguel, 1948’de Buenos Aires’te Arjantinli bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Çocukluğunu babasının diplomatik görevi nedeniyle İsrail’de geçirdi. Çek bakıcısından İngilizce ve Almanca öğrendi. Anadili İspanyolcayı, 1955’te Arjantin’e döndükten sonra öğrendi. Öğrenciliğinde Jorge Luis Borges’e dört yıl süresince kitap okudu. Yaşamını Fransa, İtalya ve İngiltere gibi değişik ülkelerde sürdüren Manguel, 1988’den beri Kanada vatandaşı. Yazarlığı yanında çokdilli bir çevirmen, antoloji editörü ve yayıncı olarak uluslararası ün kazanan Manguel’in başlıca yapıtları arasında Hayali Yerler Sözlüğü (Çev. Sevin Okyay-Kutlukhan Kutlu, YKY, 2005), 1992’de McKitterick Ödülü’nü kazanan romanı News from a Foreign Country Came (Yabancı Bir Ülkeden Haberler Geldi) ve Kanada’da Kurmaca-Dışı dalında Genel Vali Edebiyat Ödülü’nü kazanan Reading Pictures: A History of Love and Hate (Resimleri Okumak: Aşk ve Nefretin Tarihi) sayılabilir. Manguel’in Türkçeye çevrilen diğer kitapları şunlardır: Başka Ateşler: Latin Amerikalı Kadın Hikâyeciler Antolojisi (Çev. Tomris Uyar, 1988); otuzdan fazla dile çevrilip uluslararası bir çoksatar olan, Times Literary Supplement tarafından Yılın En İyi Kitapları arasına seçilen ve Fransa’da Médicis Ödülü’nü kazanan Okumanın Tarihi (Çev. Füsun Elioğlu, YKY, 2001); Borges’e kitap okuduğu günlere ilişkin anılarını anlattığı Borges’in Evinde (Çev. Cem Akaş, YKY, 2002), Palmiyelerin Altında Stevenson (Çev. Cem Akaş, YKY, 2004), Okuma Günlüğü (Çev. Mehmet H. Doğan, YKY, 2007), Geceleyin Kütüphane (Çev. Dilek Şendil, YKY, 2008), Kelimeler Şehri (Çev. Esen Ezgi Taşcıoğlu, YKY, 2009).

edebiyathaber.net (7 Kasım 2013)

Yorum yapın