Ahmet Ergenç’le “Oğuz Atay ve ‘Oyun’ Meselesi” atölyesi

Ağustos 8, 2014

Ahmet Ergenç’le “Oğuz Atay ve ‘Oyun’ Meselesi” atölyesi

oguz_atay-470x260İzmir-Şirince’de bulunan Tiyatro Medresesi, 23-26 Ağustos tarihlerinde Ahmet Ergenç’le “Oğuz Atay ve ‘Oyun’ Meselesi” atölyesi düzenliyor.

Atölye şöyle tanıtılıyor:

“Oğuz Atay için ‘oyun’ ve ironi çok merkezi kavramlar. Hemen hemen bütün kitaplarında dış dünyanın can sıkıcı hakikatleriyle ‘oyun’a başvurarak alay eden ve böylece hakikatlerin altını boşaltan (ya da zaten altının boş olduğunu gösteren) Oğuz Atay’ın eserlerine –özellikle de, adı üstünde, Tehlikeli Oyunlar ve Oyunlarla Yaşayanlar’a- ‘oyun’ meselesi üzerinden bir okuma yapmaya çalışacağız. Dünyayı rasyonel ve pragmatist bir bakışla son derece ‘sıkıcı’ ve ‘yavan’ bir hale getiren Homo Faber (yapan, eden insan) ile Homo Ludens (oyun oynayan insan) arasındaki farkları tartışıp Oğuz Atay karakterlerini birer Ludens’e çeviren meziyetleri incelerken oyun (ve dolayısıyla ‘tiyatro’) ile hayat arasındaki ilişkiyi de incelemiş olacağız. Böylece yerleşik ‘tutunamayanlar’ okumasından uzaklaşıp, ‘tutunmak istemeyenler’e doğru bir kanal açmış olacağız. Okumalar esnasında Yıldız Ecevit’in Oğuz Atay kitabı Ben Buradayım’dan, Huizinga’nın Homo Ludens incelemesinden, Adorno’nun ‘Aydınlanma’ eleştirisinden,  Foucault’nun rasyonalizm ve otorite eleştirisinden ve zaman zaman da varoluşçu felsefecilerden faydalanacağız. Nurdan Gürbilek’in metinleri de daimi bir referans noktası olacak.”

Tarih: 23-26 Ağustos 2014

Ücret: 440 TL (Ücrete üç öğün yemek ve konaklama gideri dahildir.)

Program

Her akşamüstü 2-3 saatlik tartışma grupları yapılacak. Atölyenin sonunda Oğuz Atay temalı bir çalışma ortaya çıkacak. Bu bir hikâyenin yeniden yazımı, bir tiyatro uyarlaması ya da yepyeni bir Oğuz Atay eleştirisi olabilir. Bu kısım katılımcıların tercihine kalmış.

23 Ağustos – Giriş: Homo Ludens, Oyun ve Oğuz Atay Üzerine

24 Ağustos – Yakın okuma: Tehlikeli Oyunlar ve Oyunlarla Yaşayanlar

25 Ağustos – Yakın okuma: “Korkuyu Beklerken” ve “Beyaz Mantolu Adam”

26 Ağustos- Yakın okuma: Tutunamayanlar. (Ve proje tartışması)

Ayrıntılı bilgi ve başvuru için>>>

edebiyathaber.net (8 Ağustos 2014)

Yorum yapın