Ahmet Büke’den “100 Tuhaf Kitap”

Ekim 9, 2015

Ahmet Büke’den “100 Tuhaf Kitap”

100-tuhaf-kitapAhmet Büke’nin “100 Tuhaf Kitap” adlı yapıtı Ağaçkakan Yayınları’nca yayımlandı.

Tanınmış öykücü Ahmet Büke bu sefer kitapların arasına dalıyor. “100 Tuhaf Kitap ile” Büke, bize Türkiye’de yayımlanmış 100 acayip kitabı anlatıyor.

Kitabın önsözünden:

“Şu hayatta para biriktiren arkadaşlarım da oldu, kitap biriktirenler de. Birinciler hatırlanacak kadar ilginç değildiler ama ikincilerin çoğu gerçekten “nadide” insanlar. Belki de en tuhafı Murat Gültekin’dir. Yaklaşık otuz yıldır pek kimsenin ilgisini çekmeyecek kitapları ve müzikleri toplar durur. Bu sürecin çoğuna tanıklık ettim hattâ bu tuhaf ava birlikte katıldık zaman zaman. Sabaha karşı bitpazarlarında elde fener, gelen malları karıştırdık zira o kadar erken gitmezseniz en güzel kitapları, kasetleri ve plakları başkaları kapar. Bazen birlikte evde otururken kapımız çalındı ve adına lancacı denilen adamlardan haberler aldık. Bunlar yeni ölü evlerini gözlerler ve rahmetlinin değerbilmez yakınları tarafından çöpe atılan kitap ve fotoğraflarını meraklısına -elbette bir miktar “sakal” karşılığı- ayırırlar. İşte bu elinizde tuttuğunuz kitap, Murat Gültekin’in çeyrek asırdan fazladır üzerine titrediği kütüphanesi sayesinde yazıldı desek doğru olur. İçerideki kitapların her biri bu toprakların insanına ait tuhaflığın, kafa karışıklığının ve deliliğin nişanesi sayılsa yeridir. Eserlerin kahir ekseriyeti bireylere ait, çok azı kurumların bastığı kitaplar. Okurken basım yılına da dikkat etmekte fayda var zira bu sosyolojik kazı alanındaki hazinenin 70’li yılların çatışmalı dönemlerine doğru giderek fakirleştiği, 80’li yıllardan sonra vasatlaştığı da anlaşılıyor. Bu cennet, bu cehennem ve elbette.”

Ahmet Büke kimdir?

1970 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde doğdu. İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra bir süre ODTÜ Jeoloji Mühendisliği’nde okudu. Ardından İktisat eğitimi aldı. Çeşitli işlere girdi çıktı. 2002 yılından beri öykü yazıyor. 2008 yılında Alnı Mavide isimli kitabı ile Oğuz Atay Öykü Ödülü’nü, 2011 yılında Kumrunun Gördüğü ile Sait Faik Öykü Ödülü’nü ve 2014’de Mevzumuz Derin isimli romanı ile Yılın Gençlik Romanı Ödülü’nü kazandı. Edebiyat dergilerinde ve On8 blog’da öyküler yazmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (9 Ekim 2015)

Yorum yapın