“Adanmak”: Bir Hayalin Peşinde Yalçın Granit ve Türk Basketbolunun Hikâyesi

Şubat 24, 2016

“Adanmak”: Bir Hayalin Peşinde Yalçın Granit ve Türk Basketbolunun Hikâyesi

Adanmak_KAPAKAli Granit’in yayına hazırladığı “Adanmak: Bir Hayalin Peşinde Yalçın Granit ve Türk Basketbolunun Hikâyesi”, Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“2002 yılında henüz üniversitedeyken bir basketbol sitesinin forum bölümünde bir yazıyla karşılaştım. Yazıyı yazan kişi televizyonda, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi antrenörlerinden Svetislav Pešiç‘in belgeselini izlediğini, Pešic´’in de basketbola çocukluğunda nasıl ilgi duymaya başladığını anlatıyordu. Pešic´ aynen şöyle diyordu: Babam beni Belgrad’da bir basketbol maçına götürdü. Bu maçın sonunda bir adam faul çizgisinden gözleri bir bantla kapatılmış olarak faul atışları yaptı ve on atışın onunu da sayıya çevirdi. Bu gösteri çok hoşuma gitti ve basketbola ilgi duymaya başladım. Daha sonradan öğrendim ki oynayan takımlardan biri Avrupa turnesine gelen Galatasaray ve gözü kapalı şekilde faul atan kişi de Yalçın Granit’miş.”

Türk basketbol tarihinin yurtdışına transfer olan ilk oyuncu Yalçın Granit’in tüm hayatına, dokunduğu herkese zerk eden basketbol tutkusunu konu eden Adanmak, Ali Granit’in bu satırlarıyla başlıyor.

Henüz 18 yaşındayken Galatasaray Kulübü’ne kabul edilip efsanevi “Yenilmez Armada”nın bir parçası olan Granit için bu sadece bir başlangıçtı. Yolu pek çok önemli kulüple kesişti, önce oyuncu sonra da antrenör olarak büyük başarılara imza attı ancak başına gelen hiçbir şey onu amatör bir ruhla basketbolu gözlemekten, sevmekten ve büyütme çabasından alıkoyamadı. Yalçın Granit 70 yıldır, potaları sırtlayarak basketbol sahasına taşıdıkları o ilk günün heyecanını duyuyor ve aynı aşkla bu spor için yazılar yazarak, düşünerek, yönlendirerek hizmet etmeye devam ediyor.

Ali Granit tarafından yayına hazırlanan Adanmak, Yalçın Granit’in hikâyesi ışığında büyüyen

basketbol tarihimizi anlatırken bu konuda yazılamamış, yayımlanmamış tüm kitaplar adına

önemli bir açığı kapatıyor: Uğraş dolu beş yıla yayılan araştırma ve arşiv çalışmalarının

ardından sadece spor tarihi meraklılarına değil, ilham verici bir var olma öyküsü okumak

isteyen herkese bu kitabı armağan ediyor. Üstelik sadece basketbol camiasının ikonik

kimlikleri değil, basketbola gönül vermiş gizli kahramanları da öyküye dahil ederek…

Şimdiye dek hiç bir yerde yayımlanmamış fotoğrafların yer aldığı kitap, Türk spor ve kültür

camiasından bir çok ünlü ismi de yan yana getiriyor.

edebiyathaber.net (24 Şubat 2016)

Yorum yapın