Abdullah Ataşçı’nın önerdiği 7 kitap | Funda Dörtkaş

Kasım 4, 2019

Abdullah Ataşçı’nın önerdiği 7 kitap | Funda Dörtkaş

Abdullah Ataşçı’nın, Edebiyat Haber okurları için önerdiği 7 kitap:

 “Bu seçki son dönem okuduğum kitaplardan yapıldı. Öncesini kapsayan bir seçki olsaydı sanırım sayfalar dolusu yer ayırmak gerekirdi.”

Frankenstein Bağdat’ta, Ahmed Saadavi, Çev: Süleyman Şahin, Timaş Yayınları

On yıllardır Bağdat parçalanıyor. Bağdat’ın romanı da parçalanmış insanlardan meydana gelen yeni bir insan üzerinden anlatılabilirdi ancak. Yeni ve güçlü bir ses Saadavi’nin sesi. Hem büyülü, hem gerçek; sadece Mary Shelley’in değil Marguez’in, Fuentes’in, Rulfo’nun sesinin Ortadoğu’da yankılanması gibi.

Lanetli Avlu, İvo Andriç, Çev: Müge Günay, İletişim Yayınları

Drina Köprüsü gibi bir şaheseri Dünya edebiyatına armağan etmiş Andriç’ten şaşırtıcı bir roman. Dünya’nın orta yeriymiş gibi anlatıyor İstanbul’u Andriç bu romanında. Hem her şeyiyle son derece gerçek hem de bir sisin arkasındaymış gibi gizemli… Aslında ondan çok rahip FraPetar anlatıyor, ondan da çok bir grup mahkûm. Lanetli Avlu bir hapishanenin adı… Buradaki mahkûmlardan kimi azılı suçlu, kimi suçsuz… Ama uzun bir süre kimi hakikaten suçlu kimi suçsuz bilinmiyor. Bunların arasında kendilerini korumak için hikâyelere muhtaç bir avuç insan… Bu insanlardan ikisi Bulgar, biri Boşnak, bir Türk, biri Yahudi örneğin… Ah İstanbul İstanbul…

Kesin İnançlılar, Eric Hoffer, Çev: Erkıl Günur, Olvido Kitap

Bazen bir doğrunun ne kadar doğru olduğunu yeni baştan duymamıza ihtiyaç vardır ve bunu ehli olan bir kişiden duymalıyız ancak. Bireyin benliğini bile isteye kitleye hediye edişini; doğu, batı, sol, sağ demeden örneklerle anlatıyor Hoffer. Sadece büyük kitleleri peşinden koşturanların değil, had safhada tevazu gösterenlerin de amansız kibrinden dem vuruyor.

Zamanın Gürültüsü, Julian Barnes, Çev: Serdar Rifat Kırkoğlu, Ayrıntı Yayınları

Kesin İnançlılar’dan hemen önce okuduğum kitap. Zamanla birlikte değişen iktidarların sırf iktidar olmaktan kaynaklanan baskıcı kurumlarına karşı besteci Soştakoviç’in sanatı siyasetten üstün tutma çabasını müziğe yaklaşan bir dille anlatıyor Barnes.

Gümüş Eşek, Sonya Hartnett, Çev: Nurten Hatırnaz, Bilge Kültür Sanat

Savaştan kaçıp evine dönmeye çalışan ve kaybolmuş kör bir askerin hayatta kalması için tıpkı Lanetli Avlu’daki mahkûmlar gibi hikâyelere ihtiyacı vardır. Küçük dinleyicileri Marcelle, Coco ve Pascal’a anlatıyor asker, cebinde taşıdığı gümüş eşeğin evvel zaman içinde Beytüllahim’de başlayıp günümüze kadar gelen maceralarını.

Döngel Dünya, Ethem Baran, İletişim Yayınları

Ethem Baran, edebiyatımızda öykü denince akla gelen ilk isimlerdendir. Döngel Dünya’da da sıradan insanların hikâyelerini devasa bir dil şöleniyle anlatıyor yazar.

Uzağa Gidemem, Meral Saklıyan, Everest Yayınları

Bir ilk kitap. Kimi yerde sert, kimi yerde son derece yumuşak ve duygulu kimi yerde kara mizaha el veren hikâyeler… İyi bir yazarın habercisi gibi Uzağa Gidemem.

edebiyathaber.net (4 Kasım 2019)

Yorum yapın