Abdülcanbaz yeniden

Mart 23, 2012

Abdülcanbaz yeniden

Karikatürün büyük ustalarından Turhan Selçuk'un yarattığı çizgi roman Abdülcanbaz, 2011'ın son aylarında olağanüstü bir yayıncılık hareketiyle yeniden okurlarıyla buluştu.

Abdülcanbaz, 1957'den 2005'e uzanan kırk sekiz yılda Milliyet, Yeni İstanbul, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde -biri tamamlanmamış- toplam 107 macerasıyla okur önüne çıkmış -sıradışı- bir çizgi romandır.

Dünyada çizilmiş hiçbir çizgi roman kahramanının Abdülcanbaz kadar yakın arkadaşı yoktur, sanırım. O, ilk macerasında neredeyse tek başına bir adamdır. Zaman ve uzam içinde maceradan maceraya geçtikçe çoğalmaya başlar: Karanfil Hoca, Fettah, Fayrabi, Tarzan… Bundan dolayı ona 'Abdülcanbaz Takımı' denir; maceralar, takım halinde kazanılır… Bu takım olma hali, Abdülcanbaz'a büyük bir zenginlik sağlar. Farklı coğrafyalardan gelen bu yan kahramanların kimi aklı, kimi fiziksel gücü, kimi el marifetleriyle 'Abdülcanbaz Takımı'nı küçük ama güçlü, yenilmez bir öncü kuvvet haline getirir.Abdülcanbaz'ın son macerası 'Hayvanistan'dı; 30.6.2005-1.10.2005 tarihleri arasında yayımlandı. Son bandın sıra numarası: 13.351'di. Dile kolay, toplam on üç bin üç yüz elli bir şerit çizilmiş ve o kadar gün yayımlanmış' Abdülcanbaz günlük gazetelerdeki ömrünü yedi yıl önce tamamladı; kitap olarak ise bir önceki yayının son tarihi 2001'di. Tam on bir yıldır kitap olarak da yayımlanmıyordu, Abdülcanbaz. Modern Türk çizgi romanın kurucusu Abdülcanbaz, Café City Yayınları'ndan -beş kitaplı kutular ve özel koleksiyon baskılarıyla- yeniden yayımlanmaya başladı.Abdülcanbaz, gerçek ve sanal bütün mecralarda kendine yer açarak okurlarıyla buluşmayı amaçlıyor. Bu kişisel kâr amaçlı bir yayıncılık değil… Öyle ki satışlardan gelecek bütün birikim kurulacak olan Abdülcanbaz Müzesi'nin döner sermayesine katılacak. Bu nedenle ben, Abdülcanbaz'ın yeniden aramıza katılışını, 'yeniden doğuş' olarak tanımlıyorum. Dileğim diğer önemli çizgi kahramanlara da nasip olsun bu tür yüceltici ve kalıcı etkinlikler.

Yazan: Turhan Günay – Cumhuriyet (23 Mart 2012) 

 

Yorum yapın