ABD’nin dünyayı nasıl gözetlediğini ifşa eden ajanın hikâyesi

Ocak 24, 2020

ABD’nin dünyayı nasıl gözetlediğini ifşa eden ajanın hikâyesi

Edward Snowden’ın “Sistem Hatası” adlı kitabı, Gökhan Arıkan çevirisiyle Epsilon Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Adım Edward Joseph Snowden. Eskiden devlet için çalışırdım, artık toplum için çalışıyorum. İkisi arasında bir ayrım olduğunu fark etmem neredeyse otuz yılımı aldı ve bu farkındalık işyerinde biraz başımı ağrıttı. Artık vaktimi bir zamanlar olduğum kişiden –Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) için çalışan bir casus, o sıralar daha iyi olacağından kuşku duymadığım bir dünyayı inşa etmek için orada bulunan nice genç teknoloji uzmanından biri– toplumu korumak için harcıyorum.”

“Benim konumumdaki biri için çok tehlikeli bir şey yaptım. Gerçekleri anlattım.”

2013 yılında yirmi dokuz yaşında bir adam tüm dünyayı şoka uğrattı: Edward Snowden. Eski CIA ve NSA teknoloji ajanı Snowden, ABD hükümetinin ve istihbarat örgütlerinin sivil-suçlu ayırmaksızın tüm dünyayı gözetlediğini belgeleriyle açığa çıkardı. Bir kez olsun telefonla konuşan, bilgisayar başına oturan herkes risk altındaydı. Yasalar mahremiyetimizi korumuyordu. Büyük birader tepemizdeydi. Teknoloji şirketleri yaşamlarımızı bir ürüne çevirip istihbarat örgütlerine pazarlıyor, istihbarat örgütleri hiçbir gerekçe göstermeden tüm yaşantımızı kayıt altına alıyordu. Dünya, gerçeğe dönüşen distopyayla yüzleşmek zorundaydı.

Aradan geçen altı yıldan sonra Edward Snowden ilk kez kendi yaşam öyküsünü, bu kitlesel gözetleme sisteminin kurulmasına nasıl yardımcı olduğunu ve gizli bilgileri ifşa etme sürecini açıklıyor. Sistem Hatası, Snowden’ın Beltway’deki çocukluk yıllarından CIA ve NSA’ye, ajanlıktan gerçeklerin kamuoyuna açıklanmasına ve sürgüne uzanan soluk kesici bir macera. Hakikati açıklamak için her şeyini feda etmeyi göze alan bir adamın öyküsü. Dijital çağın en çarpıcı ve klasikleşmeye aday biyografilerinden biri.

“Sürükleyici… Bir gerilim romanı okur gibi okuyacaksınız.”
The New York Times

“Snowden çalıştığı kurumlara değil, kurumların koruması gereken halka sadakat beslediğine karar verdi. Yurttaşlarının ihanete uğradığını hissetti ve bunu açıklamayı bir görev kabul etti. Snowden’ın kitle gözetimiyle ilgili ifşa ettikleri bugün de en az 2013’teki kadar önem taşıyor.”
The Guardian

“Çok iyi yazılmış… Snowden’ın ifşa ettiği çeşitli gözetim sistemlerinin gerçek etkilerini –teknik jargon ve soyutlamalara boğmadan– tarif ettiği yerler, kitabın en rahatsız edici kısımları. Dijital verilerin bu veriyi toplayanlara tanrısal bir her şeyi bilme gücü verdiğini hatırlatıyor.”
The Economist 

EDWARD SNOWDEN

1983 yılında Kuzey Carolina, Elizabeth City’de kamu görevlisi bir ailenin ikinci çocuğu olarak doğmuş ve Fort Meade’in gölgesinde büyümüştür. Alaylı bir sistem mühendisi olarak CIA’de kamu görevlisi, NSA’de taşeron olarak çalışmıştır. Yerine getirdiği kamu hizmeti için Doğru Yaşam Ödülü, Alman Hakikati Fısıldayan Ödülü, Doğruları Söyleyenler İçin Ridenhour Ödülü ve Uluslararası İnsan Hakları Birliği tarafından verilen Carl von Ossietzky Madalyası dahil pek çok ödül kazanmıştır. Basın Özgürlüğü Vakfı’nın yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.

edebiyathaber.net (24 Ocak 2020)

Yorum yapın