ABD’de Nazım Hikmet Şiir Festivali

Şubat 10, 2012

ABD’de Nazım Hikmet Şiir Festivali

ABD'de 4. kez yapılacak Nazım Hikmet Şiir Festivali, 15 Nisan'da başlayacak. Festival kapsamında düzenlenen şiir yarışmasına ABD, Güney Amerika, İran, Gürcistan, İrlanda, İngiltere, Kanada, Hindistan, Türkiye, Singapur ve Güney Afrika'dan toplam 250 şiir başvurusu yapıldı.

Festivalin organizatörlerinden Mehmet Öztürk, Turkish Cultural Foundation (Türk Kültür Vakfı) ve yerel yönetimlerin desteğiyle bu sene dördüncüsü düzenlenen festivalin amacının şiiri desteklemek, Nazım Hikmet'in adıyla anılan dünya çapında bir şiir yarışması ve festival oluşturmak olduğunu söyledi.

Uluslararası olma yolunda

Bu sene festivalin uluslararası olma yolunda birkaç adım birden attığını belirten Öztürk, sosyal paylaşım sitesi facebook sayesinde yayılımın çok genişlediğini ve yarışma bölümüne Amerika dışından da çok sayıda şiir başvurusu yapıldığını anlattı.

Bu ülkeler arasından İngiltere, Kanada, Hindistan ve Güney Afrika'nın başı çektiğini vurgulayan Öztürk, Amerika'nın dört bir yanından da birçok şiir yollandığını ifade etti.

Geçen yılki festivalin konuğu olan Orhan Veli ve yeni Türk şairlerini İngilizceye çeviren Murat Nemet Nejat'ın bu yıl jüride yer alacağının altını çizen Öztürk, bu yılın şiir yarışmasının 3 Şubat'ta kapandığını, festivalin de 15 Nisan'da yapılacağını dile getirdi.

Festival için şiirlerin okunmasından önce yapılacak konuşmaları Pablo Neruda üzerine yoğunlaştırmayı planladıklarını belirten Öztürk, “Neruda, Nazım'a yakın bir dünya şairi. Uygun olur diye düşündük” dedi.

“Şiir yarışmasına öğrenci de katılıyor, yetmişlik şair de”

Şiir yarışmasında şimdiye kadar kazananlar arasında ilginç kişiler olduğunu ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

“İlk sene kazanan şairimiz Güney Acıpayam'dan katıldı. Kazanan ilk Türk o oldu, Adnan Onart ikinci kazanan Türk şairimiz. Geçen yıllardaki yarışmalarda kazanan üniversite öğrencileri de oldu, yaşı yetmişin üstünde şairler de. Bizi sevindiren 5-6 şiir kitabı basılmış, tanınan şairlerin yanında genç şairlerin de kazanması oldu.”

Festival şiir ve makaleleri kitapçıkta toplanıyor

Festivale gelenler ve şiir yarışmasını kazananların bu vesileyle Nazım Hikmet'i tanıdığını vurgulayan Öztürk, “Nazım'ın fotoğrafları ve resimleri posterlerin üzerinde şehrin her tarafında asılıyor, bu da benim hoşuma gidiyor” diye konuştu.

Katılımcıların festival sayesinde Nazım'ı öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda birçok Türk şairi ve modern Türk şiirini de öğrendiğini kaydeden Öztürk, şunları söyledi:

“Yarışmayı cazip kılan ögelerden biri de kazanan şairlerin şiirlerinin bir kitapçıkta toplanması ve bu kitapçığın Amazon.com'dan satın alınabilmesi. Bu kitapçıkta şiirler dışında festivale konuk olarak çağrılan konuşmacıların edebi yazıları ve makaleleri de yer alıyor.”

Kaynak: cnnturk.com (10 Şubat 2012)

Yorum yapın