Evrim Duyal Akses’e 6 soru | Can Öktemer

Mayıs 1, 2020

Evrim Duyal Akses’e 6 soru | Can Öktemer

-En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Simone De Beauvoir’den Koşulların Gücü Cilt 2.

Simone De Beauvoir çok önemli bir feminist filozof yazar. Felsefedeki maskülen havayı biraz da olsa kırabilmiş cesur bir kadın. Bu eserinde de varoluşçu feminist düşüncelerini son derece cesur bir şekilde aktarmış. Onun varoluşçu felsefeyi kadın düzleminde ve hatta kendi yaşamını anlatarak ele alması, eseri çok değerli kılıyor. Kendi hayat öyküsünü anlatırken, yaşam, ölüm ve aşk konuları üzerindeki düşüncelerini ufuk açıcı ve zamanının çok ötesinde anlatmış olması nedeniyle bu eseri çok beğendiğimi söyleyebilirim.

-Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Gerçek beni hala ilgilendiriyor, ama varlığı artık sersemletmiyor.”

 -Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Hepsini yapıyorum aslında. Okuyacağım kitaba, okumakta olduğum bir kitabın içinden ulaştığım da oluyor.

-Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Okuyup da çok etkilendiğim, gerçekten hayranlık duyduğum kitaplar ve yazarlar var. Ama yine de öyle bir hisse kapılmadım hiçbir zaman. Her yazarı kendi özgünlüğüyle seviyorum. Kendi kalemim kendimde ve diğerlerininki de onlarda güzel.

-Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Birkaç sene önce, köşe yazısı yazmaya başladığım dönemde çıktı gün ışığına yazılarım. Yazılarımı ilk olarak eşim okuyor. Yine öyle olmuştu.

-Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Yazmak, süreklilik taşıdığı sürece verimli olan bir eylem bende. Ara vermeden, yazdıklarımın daima bir parçası olarak kaldığımda daha doyurucu ilerliyor her şey. Mesaisi olan bir iş gibi benim için yani. Disipline ihtiyaç duyuyorum. Aksi halde ilham kaynaklarımı kendimden uzaklaştırmış gibi hissediyorum. Gürültülü yerlerde çalışamıyorum. Loş, sessiz veya kendi seçtiğim müziğin eşlik ettiği bir ortamda yazabiliyorum.

edebiyathaber.net (1 Mayıs 2020)

Yorum yapın