Zülfü Livaneli’den yeni kitap

Temmuz 23, 2019

Zülfü Livaneli’den yeni kitap

Zülfü Livaneli’nin, “Livaneli’nin Penceresinden” adlı nehir söyleşi kitabı, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. Nehir söyleşi soruları Zafer Köse’ye ait. 

Tanıtım metninden:

Zülfü Livaneli, bizi anlatıyor. Batının kibri ile doğunun cehli arasında kalmış bir toplumu, Türkiye’yi, Türkiye’nin tarihini, kültürünü, siyasi ve toplumsal yapısını değerlendiren bir kitap. Livaneli’nin zengin birikiminden damıtılmış bilgece sözler, tespitler ve az bilinen gerçekler… 

Yüzyıllar boyunca büyük kırılma anları ve sancılı dönüşümler yaşamış bir toplum ve o toplumun kültür dağarcığında yerini almış büyük bir sanatçı, önemli bir aydın… Livaneli’nin Penceresi’nden okurlara, romanlarının, bestelerinin, filmlerinin ardındaki Zülfü Livaneli’yi, onun düşünce dünyasını açan ve sanattan tarihe, toplumbilimden siyasete uzanan bir nehir söyleşi.

Zafer Köse’nin, bir yılı aşkın bir sürede Zülfü Livaneli ile gerçekleştirdiği pek çok görüşmenin sonucunda okuyucuyla buluşan Livaneli’nin penceresinden, Türkiye toplumuna ilişkin tarihten, Anadolu kültürünün derin bilgeliğinden, dünü, bugünü, yarını bir araya getirebilen bir analiz. İktidara uzak halka yakın durmuş, eğilip bükülmeyen bir entelektüelin, yorulmak bilmeden gerçeği arayan bir aklın, Zülfü Livaneli’nin serüvenini.

Livaneli’nin Penceresinden, aynı zamanda Türkiye’nin derin yaralar aldığı son dönemlerine ilişkin en samimi hesaplaşma.

“Anadolu kültürünün ağır biçimde yara aldığını söylemek zorundayız. Elbette iyileşecek bu yaralar. İyileşeceğiz.”

Yazar Hakkında

Zafer Köse, 1970 yılında Bursa’da doğdu. 1992’de Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu.

Cumhuriyet, Vatan, Birgün, Radikal, Sol, Yurt gazetelerinde ve internetteki Sol Kültür, İlerihaber, İnsanokur, Kitapeki, Sevdalım Hayat yayınlarında kitaplar üzerine yazdı. Ayrıca, deneme ve öyküleri Sanat Cephesi, Bavul, Maviada, Nikbinlik, Bağlaç, Edebiyat Nöbeti dergilerinde yayınlandı.

Evin Yolu kitabındaki bir öyküsü “Sınır Tanımayan Kelimeler” (Words Without Borders) oluşumu için İngilizceye çevrildi.

Kuş Sesleriyle Direnenler, Yıllarca, Fabrika Yolu, Sarsılmak, Son Ozan Livaneli, Evin Yolu, Söz İstiyorum adlı kitapları vardır.

edebiyathaber.net (23 Temmuz 2019)

Yorum yapın