Çocuklara renkli bir seçki/1 | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 17, 2019

Çocuklara renkli bir seçki/1 | Mehmet Özçataloğlu

Öğretmenlerin en sevdiği, çocukların daha çok sevdiği, ebeveynlerin ise o denli hoşlanmadığı dönem geldi. Yaz tatili! Ebeveynler hoşlanmazlar çünkü ritmik giden yaşam bir anda sekteye uğrar. Yeni planlamalar gerekir. Oysaki okullar açık olsa düzen bozulmadan devam edecekti. Ayrıca okuldan uzak kalan çocukların bilgi gerilemesi yaşamaması adına da yeni bir planlama gerekecek bu dönemde. Ve en önemlisi okuyacakları kitaplar. Özellikle bu yıl okumayı öğrenmiş çocuklarda kitap okuma önemlidir. Aksi takdirde okuma hızında bir yavaşlama meydana gelebilir. İşte o çocukları kitaplara yakın tutmak için renkli bir seçki.

Ada/ Can Çocuk

Bir gün bir fırtına kopar denizin ortasında ve Sophie ile babası bu deniz kazasının ardından kendilerini bir adada bulurlar. Aslında bu ada bir deniz kaplumbağasıdır. Ve bu adanın üzerindeyken onlar mevsimler değişir. Fakat deniz kaplumbağası onları rahatsız etmemek için hiç kıpırdamaz. “Ada” çok çabuk bitirilebilen bir resimli kitap olsa da üzerinde biraz düşününce büyük bir derinlik kazanacaktır. Özellikle denizin ortasında sürüklenen bir baba-kız ve de köpekleri hikâyeyi çok başka bir boyuta taşıyabilir. Ki böylesi hikâyelere hemen her gün televizyonlardan, gazetelerden tanık oluyoruz zaten. Bir diğer yönüyle bakarsak kitap tam anlamıyla bir renk şöleni. Kapağını açıp sayfaları çevirdikçe ve o sayfalar döndükçe renkler de tüm canlılığı ile değişiyor. Gözlerimi kitaptan alamadığımı itiraf etmeliyim. “Ada” anlattığı hikayesi ve renkleri ile son dönem karşılaştığım iyi kitaplardan. Mark Janssen’in yazdığı ve resimlediği kitap Sinan Çakmak tarafından dilimize çevrilmiş. Can Çocuk bizimle buluşturuyor.

Açimpa/Can Çocuk

Yine Can Çocuk etiketli ilginç bir kitap. “Ada” kadar renkli olmasa da çizimleri ile resimli kitaplardan ayrılıyor Açimpa. İyi güzel de ne demek bu Açimpa. Bir gün bir araştırmacı keşfediyor bu sözcüğü. Kimse ne anlamını ne de türünü bilmiyor. İsim, sıfat, zamir… Herkes bir yerlere yerleştiriyor Açimpayı. Açimpa, günümüzün “aynen”cilerini anımsattı bana. Konuşurken sürekli tek sözcük ağızlarında. İster soru sorulsun ister teyit istensin. Yanıt tek ve belli: Aynen. İşte Açimpa da böyle bir sözcük. Kitap boyu ne anlama geldiğini çözmeye çalışan okura sonunda yeni bir sürpriz daha var kitapta. Catarina Sobral yazmış, Deniz Koç Türkçeleştirmiş. Bir sözcüğün peşinde eğlenceli bir kitap daha…

Kardeşler/Günışığı Kitaplığı

 

Kardeşler, bir RocioBonilla kitabı. Biz onu Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan “Öpücük Ne Renktir?” ve “Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı” adlı kitaplarından tanıyoruz. “Kardeşler” de yine o kitaplar kadar renkli, eğlenceli bir kitap. Aslında bir değil iki kitap. Bir taraftan büyük kardeş, diğer taraftan küçük kardeş anlatıyor. Benzer olaylara iki kardeşin bakış açısını okuyoruz kitapta. Sonu mutlu biten bir kısa film gibi. Bir kardeş güzellemesi. Halil Türkden’in çevirisi ile…

Üç Kapılı Kısmet Hanı/Kırmızı Kedi

Feridun Oral yazıp resimlediği kitabında bir barış hikâyesi anlatıyor bize. Boyutundan çok daha büyük bir kitap. Çocuklara sesleniyorsa seslendiği kitle düzeyinden çok daha derin bir içeriği var. Bana göreyse sınırlı bir yaş kitlesi yok bu kitabın. Öyle ya konu barış olunca her yaştan okuru ilgilendirir. “Çocuğumun her konuyu okumasını istemem” diyen ebeveynler varsa da itiraz ederim. Çocuklar bu dünyanın tüm gerçeklerini okuyabilirler, okumalılar! Önemli olan konunun nasıl anlatıldığıdır. Oral şöyle diyor: “Savaşlar ne zaman bitecek bilmiyorum. Belki de hiç bitmeyecek. Tek bildiğim Barış isimli kediyle karşılaştığım ilk andaki derin ve dalgın bakışlarının hep aklımda kalacağı. Suriye’deki savaş ortamında yaşadığı korku ve çaresiz bakışı, belki de her su içişinde kaptaki suya yansıyacak.”

Nunu/ Elma Çocuk

Nunu; renkli, eğlenceli kıpır kıpır bir kitap. Yaşama çocuk merkezli bakıyor. Onların bitmeyen enerjisi ve yaratıcılıklarına adeta selam duruyor. “Nunu, bilim ve sanat çalışmaları yapan, ilginç koleksiyonları olan bir çocuk. Günlerini çok yoğun yaşıyor. Uykuya bile vakti yok. Bir de anne-babası var ilgilenmesi gereken. Tüm bu yoğunluğunda acaba ne yapsam da onları mutlu etsem diye düşünüyor. Sonunda başarıyor da. Tabi kendince… Özlem Fedai Korçak’ın yazıp resimlediği Nunu’yu Elma Çocuk çocuklarla buluşturuyor.
Seçkimize devam edeceğiz…

edebiyathaber.net (17 Haziran 2019)

Yorum yapın