75 yıl sonra Cemal Süreya heykeli

Ağustos 28, 2013

75 yıl sonra Cemal Süreya heykeli

DHA’dan Ferit Demir’in haberine göre, 1938 yılında zorunlu sürgüne gönderilen ve bir daha memleketi Pülümer’e dönemeyen şair Cemal Süreya‘nın heykeli, ilçenin ana caddesine dikildi.

Tunceli’nin Pülümür ilçesinde 1931 yılında dünyaya gelen ünlü şair Cemal Süreya, 1938 yılında Tunceli’ye düzenlenen askeri harekat sonrası daha 7 yaşındayken anne ve babasıyla bir yük treninin vagonuna bindirilerek Bilecik’e zorunlu sürgüne gönderildi.

Anne ve babası sürgünde hayatlarını kaybederken Cemal Süreya da 1938 yılından sonra bir daha doğduğu topraklara geri dönemedi.

Pülümür ilçesinde düzenlenen 20’nci Geleneksel Bal Festivali’nde Şair Cemal Süreya’nın anısının yaşatılması için yaptırılan heykeli ilçesinin ana caddesine dikildi.

Cemal Süreya’nın heykelinin dikilmesi nedeniyle düzenlenen törene belediye başkanı Mesut Coşkun ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan başkan Coşkun, Türkiye’nin en büyük şair ve edebiyatçılarından biri olan ve aslen Pülümürlü olan Cemal Süreya’nın heykelini ilçeye dikmekten büyük bir gurur ve onur yaşadıklarını söyledi.

Cemal Süreya heykeli Ankara’da yaşayan heykeltıraş Murat Yeşilgöz tarafından yapıldı.

Heykelin yanında duran mermer sütün üzerine de Cemal Süreya’nın sürgün edilişleri ile ilgili yazdığı şu şiir yer alıyor:

Bizi kamyona doldurdular,
Tüfekli iki erin nezaretinde,
Sonra o iki erle yük vagonuna doldurdular,
Günlerce yolculuktan sonra bir köye attılar,
Tarih öncesi köpekler havlıyordu.

Heykeltıraş Murat Yeşilgöz, “Cemal Süreyya’nın heykelini yaparken büyük bir keyif aldım ve mutluluk içinde çalıştım heykel üzerinde. Türk şiirine büyük katkı yapmış şiir kalıbını değiştirmiş büyük bir şairdi. Bu heykeli yaparken Cemal Süreyya’nın kişiliğini ve duruşunu düşünerek tasarladık heykeli” dedi.

 28 Ağustos 2013

Yorum yapın