Depresyon üzerine cesaret ve ümit dolu bir grafik roman

Eylül 20, 2018

Depresyon üzerine cesaret ve ümit dolu bir grafik roman

Brent Williams’ın yazdığı ve Korkut Öztekin’in resimlediği “Ormandan Çıkış” Desen Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Yazar, avukat ve hak savunucusu Brent Williams ile dünyaca ünlü çizer Korkut Öztekin’in imzasını taşıyan Ormandan Çıkış, modern çağın en önemli sorunlarından biri olanı depresyon üzerine cesaret ve ümit dolu bir grafik roman.

Ormandan Çıkış, Brent Williams’ın bizzat deneyimlediği depresyon ve kaygı bozukluğu sürecinde yaşadıklarını ve öğrendiklerini konu edinen sarsıcı bir öykü anlatıyor. RoboCop çizgi roman serisinin başçizeri Korkut Öztekin ise depresyonun insanda yarattığı “çıkış yok” hissiyatını usta işi görsellere yansıtıyor.

Geçtiğimiz nisan ayında Kendine Yardım Dalında IBPA Benjamin Franklin Ödülü Gümüş Madalya ile onurlandırılan Ormandan Çıkış, depresyondan mustarip kişilere ve onların yakınlarına rehberlik eden bilimsel içeriğiyle de farklılaşıyor.

Brent Williams, depresyonun karanlık ormanında yolunu kaybettiğinde, yaşamına, canlılığına ve gücüne dair her şeyin sonuna geldiğini düşünür. Williams’ın durumunu inkâr edişi ve kabullenişi, neşeyle derin melankolinin, çabayla yenilginin kol kola yürüdüğü inişli çıkışlı bir içsel mücadeleye dönüşür. Brent Williams’ın, yaşam yolunun tam ortasında karşısına çıkan bu büyük engeli aşabilmesi için öncelikle hayata yeniden tutunmayı öğrenmesi gerekmektedir…

Ormandan Çıkış, depresyonun nörolojik ve bilişsel kökenlerine dair araştırmaların yanı sıra toplumsal önyargılara da atıfta bulunarak çağımızın en yaygın sorununu anlamaya ve anlatmaya yöneliyor. Etkileyici çizimleriyle depresyonun karanlık ormanını okur için görünür kılan Korkut Öztekin ise hikâyenin gerçekçiliğini ve dinamikliğini artırıyor.

Grafik roman meraklılarının yanı sıra sosyoloji ve psikoloji alanında çalışmalar yapan akademisyenler, uzmanlar ve hekimler tarafından büyük övgüyle karşılananOrmandan Çıkış, zamanın ötesine taşan öyküsü ve hayatın içinden kahramanlarıyla ruhunu ormanın karanlıklarında yitirdiğini düşünenlere yeni yollar, yeni çıkışlar sunuyor.

Brent Williams Hakkında:

Brent Williams 1958 yılında, Wellington, Yeni Zelanda’da doğdu. Kariyerini toplum hukuku üzerine inşa etti; güvencesiz insanlara (özellikle çocuklara, genç insanlara ve aile içi şiddetten sağkalanlara) yardım etmek amacıyla hizmet ve kaynak üretti. Kaynak oluşturma çalışmaları sırasında, yasal haklarını talep eden insanların hikâyelerini anlatacak çizgi romanlar, yeniden canlandırmalar ve belgesellerden faydalandı. Ne var ki, kırklı yaşlarının sonuna geldiğinde, artık bu alanda çalışamadığını gördü. Aşamadığı bir duvara çarpmış gibiydi. Bu duvar, depresyon ve kaygı bozukluğuydu. İnkâr, utanç ve bu hastalıklarla bir başına mücadele etmesi gerektiğine dair yanılgısı yüzünden, durumu daha da kötüleşti. Ancak hasta olduğunu gerçekten kabullendiğinde ve yardım aldığında düzelmeye başladı. Ormandan Çıkış, Brent’in depresyon ve kaygı bozukluğu yolculuğunda yaşadıklarının ve öğrendiklerinin gerçek hikâyesidir.

Kitaptan tadımlık >>

Korkut Öztekin Hakkında

Korkut Öztekin 1976 yılında, İzmir’de doğdu. 2002 yılında, Bilkent Üniversitesi, Grafik Tasarım bölümünü bitirdi. 2005 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi bölümünde ardışık sanatlar odaklı yüksek lisans çalışmasını tamamladı. Korkut, Grafik Tasarımdergisinde editör ve başyazar olarak çalıştı. Serbest çizer olarak çizgi roman sanatıyla uğraştı, bazı edebi eserler için kapak ve illüstrasyonlar üretti. Osmanlı Anadolusu kırsalında geçen hayalet öykülerinin toplandığı, Türk çizgi roman serisiDeli Gücük’teki çalışmalarıyla tanındı. Clive Barker’ın Hellraiser: The Dark Watchserisinde Tom Garcia’ya destek verdi. Yakın zaman içerisinde, Frank Miller’inRoboCop: Last Stand çizgi roman serisinde başçizer olarak çalıştı. Şu an Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım bölümünde tam zamanlı öğretim görevlisi.

edebiyathaber.net (20 Eylül 2018)

Yorum yapın