50 yılın en iyi beş romanı arasında: “Arafta”

Mayıs 30, 2018

50 yılın en iyi beş romanı arasında: “Arafta”

Dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biri sayılan Man Booker Ödülü, 50. yılını bugüne kadar ödül alan tüm kitapların yarıştığı “Golden Man Booker” ile kutluyor. Ödül için yarışan beş kitaplık kısa listede George Saunders’ın Arafta romanı da yer alıyor.

2017 yılında Paul Auster, Ali Smith gibi ünlü isimleri geride bırakarak Man Booker Ödülü’ne layık görülen ABD’li yazar George Saunders’ın ilk romanı Arafta (Lincoln in the Bardo), şimdi de 50 yıldır bu ödülü alan kitapların arasında yapılan değerlendirmede ilk beşe girdi.

Türkiye’de Delidolu Yayınları etiketiyle yayımlanan Arafta, Amerikan İç Savaşı’nın kahramanı, eski ABD Başkanı Abraham Lincoln’ın yedi yaşındaki oğlu Willie Lincoln’ı kaybetmesinin ardından girdiği içsel serüveni, arka planda Amerika Birleşik Devletleri’nin o dönemdeki gelişmeleriyle harmanlayarak anlatıyor. Zihin zorlayan kurgusu, özgün biçimi ve acıyı mizahi bir öge haline getirebilen üslubuyla, Arafta ölüm, kayıp ve yas kavramlarına okurun hiç alışık olmadığı bir perspektiften yaklaşıyor.

Yıllar boyunca Man Booker’ı kazanan kitaplar arasında yapılan değerlendirmede Arafta dışında kısa listede yer alan diğer kitaplar şu şekilde: In a Free State – V.S.Naipaul (1971), Moon Tiger – Penelope Lively (1987), The English Patient – Michael Ondaatje (1992) ve Wolf Hall – Hilary Mantel (2009)

Golden Man Booker’ın kazanan roman Temmuz ayında Londra’da açıklanacak.

Çağımızın en etkileyici öykücülerinden biri olarak anılan ve 2013 yılında Time Dergisi’nin “Dünyadaki En Etkili 100 Kişi” listesinde yer alan George Saunders’ın Türkçe’de tümü Delidolu Yayınları tarafından yayımlanmış altı kitabı bulunuyor.

edebiyathaber.net (30 Mayıs 2018)

Yorum yapın