3 kitap için toplatma kararı verildi

Ekim 12, 2017

3 kitap için toplatma kararı verildi

Adıyaman Kahta Sulh Ceza Hâkimliği, aralarında Fehim Taştekin’in “Rojava/Kürtlerin Zamanı” adlı kitabının da yer aldığı 3 kitap hakkında toplatma kararı verdi. Kararda, kitaplar için “terör örgütü niteliği taşıdığı değerlendirilen” ifadesi kullanıldı.

Birgün’ün, Gazete Duvar’a dayandırdığı habere göre, Kahta Sulh Ceza Hakimliği, biri Fehim Taştekin’in “Rojava/Kürtlerin Zamanı” adlı İletişim Yayınlarından çıkan kitabı dahil, üç kitap hakkında toplatma kararı verirken, kararın hüküm kısmında, kitapların, “terör örgütü niteliği taşıdığı” ifade edildi.

Karar, Kahta Cumhuriyet Savcılığı’nın 2 Ekim 2017 tarihli talebi üzerine alındı. Kararda, Faysal Dağlı’nın 1994’te Belge Yayınları’ndan basılan “Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı)” kitabı, Aytekin Gezici’nin Tutku Yayınları’ndan basılan “Kürt Tarihi” isimli kitabı ile Fehim Taştekin’in 2016’da İletişim Yayınları’ndan çıkan “Rojava Kürtlerin Zamanı” isimli kitaplarına satış yasağı konulmasını ve toplatılmasını öngörüyor.

Fehim Taştekin’in aynı kitabı daha önce bazı soruşturmalarda “suç delili” olarak sayılmış, ancak kitap hakkında şimdiye kadar hukuki bir işlem yapılmamıştı. Mersin’de İHD yöneticileri dahil birçok kişinin gözaltına alındığı soruşturma kapsamında Taştekin’in bütün kitapçılarda bulunan kitabı için, “nasıl temin ettiniz” sorusu sorulmuş, aynı sorgu içindeki bir başka soruda kitabın “tamamen örgütsel” olduğu kabulü dile getirilmişti. Kahta Sulh Hâkimliği’nin kararında ise kitap “örgütsel” yerine doğrudan “örgüt niteliği” ifadesi kullanıldı.

edebiyathaber.net (12 Ekim 2017)

Yorum yapın