23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali de online

Nisan 27, 2020

23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali de online

23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali7-14 Mayıs tarihleri arasında “#EvdeKaldık” temasıyla online olarak gerçekleşecek.

Festival bülteninden

Şimdi evde “kalabilenler” olarak hepimiz evdeyiz, evde olmayı, evde kalmayı, hatta evde kalmayı talep etmeyi birlikte deneyimliyoruz. Burası bizim bildiğimiz bir yer; toz kokusu,  kek kokusu, çamaşır makinesi sesi, çocuk gürültüsü, geçimsizlikleri, eşitsizlikleri, hiyerarşisi, şiddeti ve kahkahalarıyla bizim çok iyi bildiğimiz bir yer! Hoşgeldiniz! Şimdi hep birlikte evi yeniden deneyimleyelim; kaçınılmaz olanla nasıl baş ediyoruz, bir arada yaşamaktan ne anlıyoruz, ev içini ne olarak görüyor, orada kendimizi ve “diğerleri”ni nasıl konumlandırıyoruz! Haydi, buyurun, çünkü bu kez hep birlikte #EvdeKaldık!

23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu sene festivali evden yapıyor. Festival 23 yıllık tarihinde ilk kez online olarak gerçekleştirilecek. Bu senenin “Doğa” olması planlanan temasını; esasında doğadan, doğayla kurduğumuz ilişkiden bağımsız olmayan bir salgın gündemiyle “#EvdeKaldık” olarak değiştirdik. Festival, 7-14 Mayıs tarihleri arasında Uçan Süpürge Vakfı internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılacak. Filmleri gösterime online olarak açacağız. Hepsi son bir yılda çekilmiş ve seçici kurulun 1301 film arasından seçtiği filmler tüm dünyadan sinemaseverlerle paylaşılacağız filmler festival haftasında 2 veya 3 farklı saatte gösterilerek salgının karamsarlığı kadar ülkelerin saat farkını da aşacağız..

“Evimiz”in kapısı, 7-14 Mayıs tarihleri arasında da sonuna kadar açık olacak…

Bütün dünya, hep birlikte olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Bu ilk değil, ama bu kez hep birlikte kaçıyor, kapanmaya, saklanmaya çalışıyoruz. Elbette bugünler sadece salgının kime değerse değsin canımızı yaktığı zamanlar olarak değil aynı zamanda dayanışmanın da hatırlanacağı ve herkesin, her kurumun kendi meşrebince dayanışmaya ortak olduğu zamanlar olarak hatırlanacak. Kan bağışından gıda dayanışması paketlerine, kardeş aileden, sokak hayvanları için mama dayanışmasına, paylaşıma açılan eski filmlerden ahengiyle evlerde içimizi ferahlatan müzisyenlere, yerel yönetimlerin ihtiyaç sahipleri için çabasından giderek daha çok önem verilen askıda ekmeğe kadar yapılan her şeyin geleceğe kalacağının farkındayız. Uçan Süpürge olarak bizler de en çok bildiğimiz, bize en tanıdık olandan doğru yolumuza devam edip “hepimizin sineması” ile salgının ağır örtüsünü aralayalım istedik ve evlerde kalmaya başladığımız günlerin hemen başlarında festivali online yapmaya karar verdik. Önce zorunluluk olarak tartıştığımız bu fikrin kısa zamanda bir olanak olduğunu gördük; çünkü 23. yılında Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde bu kez perde sadece Ankara’da değil tüm Türkiye’de ve dünyada kültür-sanat çevreleri, üniversite öğrencileri, tüm dünya kadınları, sivil toplum örgütleri.. tüm dünya emektarları için açılacak.

Uçan Süpürge Festivali’nin 23 yıldır evi olan sinemanın perdelerini korona günlerinde “hepimiz” için “hepimizin” filmleriyle açık tutmak bizim de bugünlerden yarınlara bırakacağımız bir iz olur belki de!

edebiyathaber.net (27 Nisan 2020)

Yorum yapın