222 eserlik özgün bir koleksiyon: Kuşlu kitaplar | Oğuz Dinç

Eylül 27, 2019

222 eserlik özgün bir koleksiyon: Kuşlu kitaplar | Oğuz Dinç

Yazarlar kuşları sever. Uçmayı, özgürlüğü çağrıştırdıkları için, belki de dünyanın bir köşesinde, bir dalda yalnız durmayı da başarabildikleri için. Kuş kelimesi veya kuş isimleri, kaç edebiyat eserinin ismine ilham olmuştur? Bu ilginç soru, 222 kitaba ulaşan BUDE kuşlu eserler koleksiyonunda cevabını arıyor.

Koleksiyonun ev sahibi BUDE, İstanbul, Osmanbey’de, sanat sergilerine, etkinliklere, eğitimlere açık bir psikoterapi merkezi. Gürcü dilinde BUDE kuş yuvası anlamına geliyor. Merkezin kurucusu Psikolog Dr. Serkan Özgün, ihtiyacı olan insanlara güvenli bir yuva sunmak istemiş. Sıkı bir edebiyat okuru olan Özgün, kuşlu kitapların da yuvada toplanmasını düşünmüş ve koleksiyona başlamış.

Yeni çıkanları izledikleri gibi, sahaflardan da eser topluyorlar. Dezsö Kosztolá’nın “Tarlakuşu” gibi güncel kitapların yanında, çok değerli ustalarımızın nadir eserleri de koleksiyonda yerini almış. Refik Durbaş’tan “Kuş Tufanı,” Arif Damar’dan “Alıcı Kuşu Kardeşliğin,” Ülkü Tamer’in şiirlerini topladığı “Yanardağın Üstündeki Kuş,” Rıfat Ilgaz’ın şiir kitabı “Güvercinim Uyur Mu?” güzel örnekler.

Yaşar Kemal de kuşlardan ilham alan ustalardan; “Tek Kanatlı Bir Kuş,” “Yağmurcu Kuşu” ve “Kuşlar da Gitti” eserleri koleksiyonda yer alıyor. Birçok değerli eserin yuvası haline gelen BUDE koleksiyonu, kitapseverlerin ziyaretine açık.

Oğuz Dinç – edebiyathaber.net (27 Eylül 2019)

Yorum yapın