221B Dergi’den Agatha Christie’li 8. sayı

Mart 16, 2017

221B Dergi’den Agatha Christie’li 8. sayı

221b-as7Türkiye’nin tek polisiye kültür dergisi 221B, 8. sayısında “Suçun Kraliçesi” Agatha Christie’ye odaklanıyor.

Tanıtım bülteninden

Pınar Kurt’un kapak tasarımını yaptığı 8. sayıda, Hercule Poirot ve 7. sayının kapağını da süsleyen Sherlock posterleri hediye.

“Agatha!” başlığını koyduğumuz dosya kapsamında;

Agatha’yı Agatha yapan, onu hem çağdaşlarından hem sonraki polisiyecilerinden ayıran kurgu gücünü,  bu gücü besleyen kaynakları ve ilgi çekici detayları Tülay Güneş Kılıç’ın kaleminden okuyoruz.

Bir lakabı da “ölüm düşesi” olan Christie’nin benzersiz dedektif karakterlerini üstad Erol Üyepazarcı’nın yorumuyla daha da yakından tanıyoruz.

Tarihin ve edebiyatın satır aralarında kalmış notlarla “Agatha Christie Hakkında Az Bilinen Gerçekler”, Elçin Poyrazlar tarafından yazıldı.

Agatha Christie’nin “Roger Ackroyd Cinayeti”nden 72 yıl sonra Pierre Bayard’ın yazdığı “Roger Ackroyd’u Kim Öldürdü?” kitabıyla ilk kez bir polisiye romandaki cinayet dosyasının yeniden aralanması olayı, Çınla Akdere’nin yazdığı Ackroyd Paradoksu incelemesinde.

7. sayıda Sherlock koleksiyonuyla karşımıza çıkan Tunç Tayanç, bu sayıda da geçmişten bugüne Agatha Christie, Hercule Poirot ve Bayan Marple’a yer veren dünya pullarını bir araya getirdi. Kim için? Elbette 221B okurları için!

Birer Hercule Poirot postiş romanı olarak Sophie Hannah’ın Altın Kitaplar tarafından dilimize çevrilen “Monogram Cinayetleri” ve “Kapalı Tabut” romanları Hüseyin Çukur’un büyütecinde.

Sevin Okyay’ın engin birikimiyle yazdığı “Perdede, Ekranda, Sahnede Agatha” derlemesiyle Agatha Christie külliyatı yeniden aralanıyor.

Yetmedi; en iyi 10 Agatha Christie uyarlaması filmleri de açıklamalı notlarla tekrar listeledik.

Yetmez ama hayır, bitmedi: Peki yakın zamanda hangi Agatha Christie uyarlamalarını izleyeceğiz? İşte onları da Çağla Üren listeledi.

Tamamsak, dosya dışına geçelim:

Rıza Kıraç, Doğan Kitap’tan çıkan son romanı “Londra’da Hoş Cinayet” üzerine Rıza Kıraç ile editörlerimizden Hüseyin Çukur’un konuğu.
Altın Çağ’ın ustalarından Phyllis Dorothy James’in efsanevi dedektifi Adam Dalgliesh kimdir, ne yer ne içer; cevabı Fulya Turhan’ın yazısında.

Bugünün ferah feza kovalamacaları bir yana, Altın Çağ polisiyelerinin alamet-i farikalarından “kapalı oda cinayetleri”ni Bekir Karaoğlu, farklı açılardan inceledi.

“Büyük oyunu bozacağız”, tamam da hangi oyun? Bizim gelenle dünyanın aklına gelenler arasındaki farkı Doruk Tatar, mühim polisiye romanlar ve incelemeleri üzerinden anlattı.

Bir usta, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve ana akım eserlerinin gerisinde kalan polisiye romanları. Gürpınar’ı Tanut Soykan’ın yazısıyla daha iyi tanıyacağız.

Mahir Ünsal Eriş’in yazıp Ferit Güleç’in çizdiği “Edhem Bey” ve Levent Cantek’in yazıp Murat Başol’un çizdiği “Bozkır” çizgi polisiyelerinde adrenalin yine yüksek.

Polisiye ile animenin en sıkı buluşmalarından Perfect Blue, Yigilante Kocagöz’ün incelemesinde: “Yıldızlar da Kanar”

Ceyhan Usanmaz, Kuzey Fırtınası’nın sürükleyerek getirdiği ve Doğan Kitap tarafından kitapları Türkçeye çevrilen yazar Camilla Lackberg’le tanıştırıyor bizi. Emin olun pişman olmayacaksınız.

Öyküleriyle; Cenk Çalışır,  Cüneyt Ülsever, Çağatay Yaşmut, Esmahan Aykol, Vassilis Danellis ve konuk okur/yazarımız Muhittin Yiğit Koçyiğit, bu sayıda arz-ı endam eden isimler.

2 aylık polisiye dergi 221B, dergi satan gazete bayilerinde, kitapçılarda, süpermarketlerde ve online mağazalarda. @221bdergi adıyla Facebook, Twitter, Instagram’da ve web sitesi 221bdergi.com’da.

edebiyathaber.net (16 Mart 2017)

Yorum yapın