2017 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü konusu belli oldu

Ekim 11, 2016

2017 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü konusu belli oldu

logo1Sabancı Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün 2017 yılı konusu “Gündelik Hayatta Türkiye Kökenli Avrupalılar” olarak belirlendi. Ödüle son başvuru tarihi 16 Ocak 2017.

Çağrı bülteninden

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü kapsamında belirlenen temaya en değerli katkıyı yapan bir kişiye Jüri Özel Ödülü verilecek. Makale kategorisinde 45 yaşının altında üç araştırmacıya ödül verilecek. Makale Ödülleri ve Jüri Özel Ödülü sahiplerini uluslararası ve bağımsız bir jüri belirleyecek.

Ödül teması

Türkiye’den Avrupa’nın önde gelen başkentlerine işçi göçü, 1960’larda çift taraflı anlaşmalarla başladı. İlk dalga işçi göçünün ardından ailelerin tekrar birleşmesi geldi. ­Avrupa kentlerine gelen işçiler ve aileleri, önceleri geçici ve yabancı statülerinin vurgulanması amacıyla “konuk işçi” olarak adlandırıldı. Avrupa’daki konuk işçi ve ailelerinin sayısındaki düzenli artış, geçicilik söyleminin yerini zamanla kalıcılığın almasını sağladı. Bu değişimi belki de en iyi özetleyen, Max Frisch’in ünlü sözleridir: “Biz işgücü çağırdık fakat gelenler insanlardı.”  (Man hat Arbeitskräfte gerufen, und es kommen Menschen). Yirminci yüzyılın sonuna gelindiğinde daha yaygın olarak “Avrupalı Türkler”, “Almanyalı Türkler” ve “Avrupa Müslümanları” kavramları kullanılırken, söz konusu kişiler ikinci veya üçüncü kuşak Avrupa doğumlu olup Türk mirasına sahipti; Avrupa’daki ortamlarına tam uyum sağlamış ve verimlilik gösteriyor oluşlarına rağmen, Türkiye’yle sağlam aile, kültürel miras ve din bağları sürdürüyorlardı. Bu nüfus hareketleri, çoktandır modern siyasetin ayırıcı unsuru olan uyruk ve vatandaşlık arasındaki yakınsamanın sorgulanmasına yol açtı. Yeni hayatlar, etkileşimler ve çatışmaların yanı sıra, farklı birlikte varoluş şekilleri de doğurdu. Kültürel ve dini farkların gündelik olarak karşılaşması, sıradan insanların gündelik hayatlarını zenginleştirdiği sırada Avrupa’nın bugünündeki ana siyasi yarılmaların da hatlarını belirledi.

Bu konuda çığır açan teorik analizler ve yenilikçi önermeler içeren makaleler değerlendirmeye tabi tutulacak.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü Hakkında:

  • Tüm başvurular, daha önce yayımlanmamış yeni ve özgün eserler olmalıdır.  Eserlerde birden çok yazarın imzası bulunabilir.
  • Makaleler akademik yayın formatında ve uzunluğunda olmalıdır (kaynakça dahil çift satır aralıklı 25 ila 35 sayfa).
  • Makalede 500 kelimelik bir özet ve başvuru sahibinin (sahiplerinin) kısa özgeçmişi yer almalıdır.
  • Makaleler İngilizce olarak, Word belgesi formatında aşağıdaki adrese mesaj ekinde gönderilmelidir: award.sabanciuniv.edu
  • Makale kategorisinde, 45 yaşından genç üç araştırmacıya ödül verilecektir. Uluslararası ve bağımsız jüri tarafından başvurular arasından üç makale belirlenecek ve her makaleye 10.000 USD tutarında ödül verilecektir.
  • Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü kapsamında, belirlenen temaya en değerli katkıyı yapan bir kişiye 25.000 USD tutarındaki Jüri Özel Ödülü verilecektir. Jüri Özel Ödülü sahibini aynı jüri belirleyecektir.
  • Daha fazla bilgi için: award.sabanciuniv.edu

edebiyathaber.net (11 Ekim 2016)

Yorum yapın