2017 IPA Voltaire Ödülü Turhan Günay ve Evrensel’e verilecek

Ağustos 4, 2017

2017 IPA Voltaire Ödülü Turhan Günay ve Evrensel’e verilecek

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Voltaire ödülünün sahipleri Turhan Günay ve Evrensel Basım Yayın olacak. Ödüller 29 Eylül 2017’de Göteborg Kitap Fuarı’nda düzenlenecek galada sahiplerini bulacak.

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) yayınlama özgürlüğü alanında cesur tavırlarıyla öne çıkan yayıncılara verdiği Voltaire Ödülü’nün bu yılki sahipleri açıklandı. 2017 Voltaire Ödülü Türkiye’nin ifade özgürlüğüyle ilgili zorlu koşullarına dikkat çekmek üzere, 268 gün tutuklu kaldıktan sonar tahliye edilen yayıncı Turhan Günay ve KHK ile kapatılan 30. yayınevi olan Evrensel’e ortak olarak veriliyor.

Gazeteci ve yayıncı Turhan Günay 30 yılı aşkın süredir Cumhuriyet gazetesinde çalışıyor, Türkiye’de kitap ekleri geleneğinin başlatıcısı olan Cumhuriyet Kitap Eki’nin Yayın Yönetmenliği’nin yanı sıra, Cumhuriyet Kitapları’nın yöneticiliği görevini de yürütüyor. Günay 10 çalışma arkadaşıyla birlikte “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçlamasıyla tutuklandı, 68 günlük tutukluluğun ardından, 24-27 Temmuz’da görülen ilk duruşmanın ara kararıyla 28 Temmuz’da tahliye edildi, hakkındaki suçlamalar sürüyor.

1988’de kurulan Evrensel Basım Yayın, Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Süryanice ve Arapça dillerinde yayınladığı yüzlerce eserle çokdilli bir yayınevi olarak edebiyat ve kültürün zenginleşmesine değerli katkılarda bulunan bir yayıneviydi. 29 Ekim 2016 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan süreli yayınlardan bazılarının bağlı olduğu Doğa Basın Yayın’ın faaliyetinin durdurulmasıyla parallel olarak kapanmaya zorlanan Evrensel Basım Yayın KHK’lerle kapatılan 30. yayınevi olarak tarihe geçti.

Adayların değerlendirilmesi ve ödül sahiplerinin belirlenmesinden sorumlu olan IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi, bu ödülün 11 yıllık tarihinde ilk kez iki kişiye ortak olarak verildiğini ve bu kararın, Türkiye hükümetinin medyada, akademide ve kültürel hayatın her yerindeki tüm eleştirel sesleri bastırmasına karşı IPA’nın tepkisinin ifadesi olduğu belirtildi.

Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Kristenn Einarsson, ortak ödülle ilgili şunları söyledi:
“Türkiye’de bugün yayınlama özgürlüğünün koşulları son derece zor ve biz Türkiyeli yayıncıların dev risklere karşı çalışmaya devam etme cesaretlerini takdir etmek istiyoruz. Turhan Günay hayatını kitaplara ve yayıncılığa adamış bir kitap yayıncısı, gazeteci ve edebiyat eleştirmeni ve kindar bir Türkiye hükümetinin elinde ağır bir bedel ödüyor. Öte yandan, Evrensel, yapay nedenlerle kapatılan ve yüzlerce yayınevi çalışanının işsiz bırakan ve Türkiye yayıncılığını ciddi şekilde zayıflatan çok sayıda yayınevini temsil ediyor. Her ikisi de Voltaire ödülünü hak ediyor zira her ikisi de otoritenin onları susturmak için her şeyi yapmadan durmayacağı bir ülkede özgürce yayınlamaktaki kararlılıklarını muhafaza ediyorlar.”

Ödül Göteborg Kitap Fuarı’nda 29 Eylül 2017 tarihinde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek. Ödül sahipleri fuarda düzenlenecek bir seminere de katılarak görüşlerini dinleyicilerle paylaşacak.

edebiyathaber.net (4 Ağustos 2017)

Yorum yapın